Pekaři uzavírají pakt proti řetězcům. I kvůli odlehčeným rohlíkům

Zatímco dřív vážil rohlík 43 gramů, dnes jen 39, upozorňují pekaři. Nikdo nic nepozná, rozdíl v zisku je velký.

Pekařům dochází trpělivost s chováním některých obchodních řetězců.

Nutí je brát zpět neprodané zboží, u faktur nasazují dlouhé doby splatnosti, prodávají jejich zboží pod cenou. To vše přimělo část pekařů, aby se spojili

První pakt

V nejbližších týdnech Svaz pekařů a cukrářů a Svaz obchodu a cestovního ruchu představí svůj historicky první pakt, který by měl zatlačit na řetězce a jejich chování k dodavatelům upravit.

„Někdy to jsou i doslova naschvály typu, že celou jednu dodávku pečiva si musí dodavatel na své náklady odvézt zpět," říká zástupce menší pekárny, který si nepřál být jmenován.

Svaz pekařů sice sdružuje desítky výrobců, ale ti největší hráči, jako jsou Penam či United Bakeries, v něm nejsou. Jak se k dohodě postaví, je zatím otázka. „Obsah prohlášení neznám, ale vztahy s řetězci se snažíme přes média nekomunikovat," říká Jaroslav Kurčík z Penamu.

O něco menší rohlíky

Společné prohlášení je podle svazů jediné možné řešení. „Jiné kroky by mohl napadnout antimonopolní úřad. Dohoda má však cenu jen tehdy, když se spojí všichni hráči. Zatímco dnes totiž jeden pekař likvidační podmínky odmítne, druhý po nich skočí," říká Zdeněk Juračka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Dodává, že současná přetahovaná dopadá už i na spotřebitele. „Zatímco dříve byla jednotná gramáž rohlíku 43 gramů, dnes ve snaze ušetřit prodávají i 39gramové. Zákazník to nepozná, ale ve vyrobených tunách už je ten rozdíl vidět. Stále častěji se také používají náhražky surovin," říká Juračka.

Zda spojení „pekařských" sil pomůže, bude jasné už za pár měsíců. Řetězce však upozorňují, že i pečivo se dá dovážet ze zahraničí. „Zatím nebyla taková potřeba. A když není poptávka, tak nebyla ani nabídka. Jsou ale příklady jako kaiserky, pečivo z dovozu, jehož oblíbenost stále roste," říká Vesselin Barliev ze společnosti Tesco.

Velký byznys

Pečivo přitom není žádný malý byznys. Podle údajů firmy Gfk loni Češi za chleba a pečivo utratili 23,44 miliardy korun. Zástupci Svazu pekařů a cukrářů zatím nechtějí k dohodě prozrazovat nic bližšího. Vyčkávají, jak dopadne zákon o významné tržní síle, který mají ve středu schvalovat senátoři.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info