Úroda bude vynikající, libují si vinaři

Vrtkavé letošní počasí. Sucho, deště, vlhko. Přestože pěstitelé zeleniny na něj žehrají, vinaři si zatím spokojeně mnou ruce. Plísně se jim zatím zdaleka vyhýbají.

Pokud nepřijdou kroupy nebo nějaké další choroby, mají letos vinaři našlápnuto na opravdu dobrou úrodu. Na tom se shodují, ale jedním dechem se nechápavě ptají sami sebe, co to má všechno znamenat, když po každém dešti prohlížejí s obavami listy na svých vinicích. Plíseň révová nikde. A to i přesto, že jejímu rozvoji počasí přímo nahrává. Anomálie, jaká se prý hned tak nevidí. Inkubační doba zákeřné plísně peronospory, která vinaře děsí, je totiž pouhých čtyřiadvacet hodin.

Po plísni není ani památky

„Listy jsou ale čisté. Po plísni není zatím ani památky,“ říká jeden z drobných vinařů, který pěstuje révu na Miloticku. Přesto, že enormní vlhkost po přívalových deštích a parno jsou v jiných letech přímo živnou půdou pro rozvoj ničivé plísně peronospory. „Vinice na okrese jsou zatím zdravé. Neobjevilo se na nich do této chvíle ani obávané oidium,“ uklidnil Břetislav Palička z Výzkumného ústavu vinařského v Mutěnicích. Vinaři své vinice podle něho zřejmě pečlivě ošetřují a opečovávají. Preventivní postřiky proti plísním opakují mnozí z nich každých čtrnáct dnů.

„U dražších přípravků vydrží postřik dokonce až dvacet dnů,“ říká Štěpán Maňák, majitel velkovinařství na Kyjovsku.

„Parno a vysoká vlhkost vzduchu přímo provokují vznik a rozvoj plísní. Letos jako by se počasí opravdu zbláznilo, přesto plísně nejsou,“ kroutí nechápavě hlavou Karel Novotný, sklepmistr velkovinařství Štěpána Maňáka.

Horko ani déšť neuškodilo

Jejich vinařství obdělává vinici čítající třiatřicet tisíc hlav na Žádovicku a Kostelecku. „Opravdu se tomu divím. Dusno a tlak, střídání horka a deště, vysoké teploty ani parno s vinicí nic neudělalo,“ nechápe Maňák, jak na letošní rozmarné počasí reaguje příroda. Co ale vinaře těší nejvíc, je, že hlavy jsou letos obsypané enormním množstvím hroznů.

Těch je prý navíc letos takové množství, že je budou muset redukovat, aby se bobule ve střapcích, které na hlavách ponechají, mohly nalít a nasát sluneční paprsky. Jen tak budou hrozny plné cukru.

Stejné postřehy má i drobný vinař Ladislav Macek z Milotic a také Stanislav Káčerek z Petrova. „My předpokládáme také letos velmi kvalitní úrodu,“ očekává majitel společnosti Livi Dubňany Miroslav Chytil. Teď by podle vinařů mělo přijít alespoň třicet slunečných dnů. To by se jim podle předpovědí počasí mohlo od příštího týdne splnit.

„Říká se, že co červenec či srpen neuvaří, září nedopeče,“ přetlumočil lidovou pranostiku drobný vinař Ladislav Macek z Milotic.

Jak se všichni oslovení pěstitelé vinné révy na Hodonínsku shodně doplňují, i když byl rozpuk přírody po letošní zimě o čtrnáct dnů urychlený, na termín sběru hroznů letošní výkyvy a vrtkavé počasí snad až takový vliv mít nebudou.

„Nejdřív bylo vše opravdu urychlené. Přívalové deště a vrtkavé počasí ale vrátily vše zase do normálu. Sklízet se tak bude od poloviny září,“ předpokládá sklepmistr Karel Novotný.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info