Evropské sýry s chráněným označením

Chráněná označení původu (CHOP) a chráněná zeměpisná označení (CHZO) mají značný marketingový a obchodní význam. Registr chráněných označení na základě nařízení 510/2006/ES a prováděcího nařízení 1898/2006/ES zahrnuje stovky výrobků. Pokud jde o sýry, tak z celkových 153 CHOP má Francie 41, Itálie 35 a Řecko a Španělsko po 20, a z celkových 15 CHZO má rovněž nejvíce Francie, a sice 4 označení. ČR (i Slovensko) zatím čeká na vyřízení 3 žádostí o CHZO.

K nejvýznamnějším rakouským sýrům patří tvrdý sýr z nepasterovaného mléka „Vorarlberger Alpkäse“ a kyselý sýr s nízkým obsahem tuku (z nepasterovaného nebo pasterovanéhomléka) „Tiroler Graukäse.

Za Belgii získal CHOP měkký sýr s oranžovožlutým mazem „Fromage de Herve“.

V Německu jsou zapsány čtyři výrobky (CHOP). „Allgäuer Emmentaler“ je vyráběn ze syrového kravského mléka ve formě bochníků o váze 79 až 89 kg. „Altenburger Ziegenkäse“ je měkký sýr s bílou plísní, příp. s částečně mazovou kulturou na povrchu, při jehož výrobě se ke kravskému mléku přidává 15 % kozího. Sýr má tvar nízkého válce (ca 250 g) a je aromatizován kmínem. Dalšími jsou „Allgäuer Bergkäse“ a „Odenwälder Frühstückskäse“. Řecko, které má v Evropě nejvyšší spotřebu sýrů (28 kg/osobu) má zaevidováno 20 sýrů – často ovčích. Sýr „Fetta“ z ovčího a kozího mléka musí být vyroben výhradně v Řecku (od 15. 10. 2007). „Kopanisty“ je pikantní měkký zrnitý sýr ze syrového plnotučného kravského, ovčího nebo kozího mléka, který obsahuje 20 % tuku a na povrchu má modrou plíseň. Polotvrdý sýr z ovčího mléka „Kasseri“ je pikantní a má typicky žlutou barvu. Polotvrdý sýr“ Graviera“ z ovčího mléka nebo ze směsi s kozím má tvar plochých válců bez klůry, je slanější a zraje kolem 3 měsíců. Sýr „Manouri“ je převážně z ovčího nebo kozího sýra, sýřenina se hněte a sýr má tvar velkých homolí cukru.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info