V Česku začíná být nedostatek mléka

Farmáři, kteří přestáli mléčnou krizi, se možná dočkají satisfakce. Mlékárny musí zvyšovat ceny.

Před několika týdny lili mléko do polí a teď se možná začne vyvažovat zlatem. Začíná ho totiž být vážný nedostatek, a to v celé Evropě. „Oslovila nás řada zpracovatelů a nejen českých. Naše mléko by chtěla třeba Itálie či Chorvatsko,“ potvrzuje Zdeněk Houška, místopředseda představenstva mlékárenského družstva JIH.

Po vybíjení zůstalo málo krav

Příčin tak prudkého obratu je prý několik. Jednou z těch hlavních ale je, že chovatelé nemohli za nízké výkupní ceny mléka uživit svá stáda a vybili je. Teď krávy mlékárnám jednoduše chybí. „K poklesu stavů došlo v celé Evropě. Byla to přirozená reakce chovatelů,“ říká prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Jak k tomu dodává, teď je prý řada na mlékárnách, aby nabídly odpovídající cenu prvovýrobcům. Jen tak je podle něho možné zabránit masivnějšímu vývozu českého mléka do zahraničí.

Mlékárenské družstvo JIH, které patří k největším prvovýrobcům v Česku, už začalo s mlékárenským gigantem Madeta o navýšení cen jednat. Předtím ale mlékárně vypovědělo smlouvu, která platila do března. „Naším cílem je dostat se k vyšší výkupní ceně, abychom zastavili pád stavů dojného skotu,“ uvedl Zdeněk Houška.

Podle něho se výrobní cena mléka pohybuje mezi 8 až 8,5 korunami, na druhou stranu průměrné výkupní ceny v roce 2009 nepřesáhly 6,10 koruny. Na pultech obchodů ale k žádným velkým cenovým pohybům nedošlo, takže z propadu hodnoty mléka profitovaly buďto řetězce, a nebo zmiňované mlékárny.

Mlékárny prý více peněz dají

„Jasnou prioritou je ponechat česká mléko na českém trhu. Všechno je v jednání. Rozhodující je, jak by se nastavila cena,“ prohlásil Houška s tím, že zahraniční mlékárny už teď nabízejí vyšší cenu než je běžná v Česku.

Například olomoucká mlékárna Olma má v plánu jít v průběhu roku na 7,50 korun za litr. Ředitelka Olmy Simona Sokolová pro ČTK uvedla. „Rádi bychom platili zemědělcům i více, jsme však limitováni trhem. Uvidíme, co nám trh umožní.“

Jestli vyšší výkupní ceny mléka zachrání české zemědělce, je v tuto chvíli velkou neznámou. Všichni ale jednání s mlékárnami sledují s velkým očekáváním.

Mléko bylo jednou z hlavních komodit, které hýbaly českou veřejností v loňském roce. Farmáři kvůli němu několikrát demonstrovali a blokovali silnice. Jednou z posledních akcí byla blokáda mlékáren v Městečku Trnávce a v Olešnici.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info