Novela zákona je pro pytláky pozvánkou do lesa

Myslivci i ochránci přírody z východních Čech bijí na poplach kvůli zvýšenému výskytu pytláctví. Hlavním důvodem vybíjení tamní zvěře je podle nich jednoznačně novela zákona, která postih za lov zvěře zmírňuje.

Od nového roku se totiž odstřel stává trestním činem až tehdy, když hodnota ulovené kořisti přesáhne pět tisíc korun. Ministerstvo spravedlnosti vysvětluje nový zákon jako prostředek pro přesnější vymezení sankcí za různou míru pytláctví.

Zatím poslední případ pytláctví myslivci z Hradecka zaznamenali koncem minulého týdne. Neznámí lovci postřelili srnce, který však utekl a pošel o několik stovek metrů dál. "Měl přestřelený běh, musel ještě několik hodin strádat," řekl Stanislav Řeháček z Českomoravské myslivecké jednoty. Podobných nálezů v posledních týdnech přibývá.

Zatímco dříve by ulovení zvěře automaticky znamenalo trestný čin s hrozbou vězení, dnes je nutné určit, zda hodnota zastřeleného kusu přesáhla pět tisíc korun. Pokud by se tak nestalo, šlo by pouze o přestupek znamenající pokutu. Novela zákona je tak podle myslivců pozvánkou do lesa pro pytláky. "Bohužel tyto případy se množí, protože legislativa nám není nakloněna," dodal Řeháček.

Jitka Zinke, mluvčí ministerstva:

"Záměrem bylo zpřesnit a lépe vymezit skutkovou podstatu pytláctví, aby byla zachována určitá proporcionalita mezi sankcemi za jednotlivé trestné činy."

Pytláci navíc aktuálně loví v době, kdy je většina zvěře hájená. Myslivci v těchto dnech do krmení přidávají nejrůznější léčiva. Chemické přípravky se mohou negativně projevit v kvalitě masa, což postihne převážně konzumenty. "Jejich použití samozřejmě znamená určitou ochrannou lhůtu ke konzumaci masa a orgánů takto léčené zvěře," uvedl zástupce sdružení Radek Voltr. Myslivci prozatím čekají, jak dopadne snaha některých poslanců zákon postihující pytláky znovu změnit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info