Maďarsko chce prodloužit zákaz prodeje půdy cizincům

Maďarská vláda se usnesla, že do Bruselu pošle oficiální žádost o prodloužení zákazu prodeje půdy cizincům o další tři roky.

Cílem je zabránit spekulantům v nákupu maďarské půdy, která je výrazně levnější, než v západní Evropě.

O dnešním rozhodnutí vlády informoval tiskový mluvčí kabinetu Domokos Szollár. Vláda podle něj současně pověřila ministra zemědělství Józsefa Gráfa, aby zorganizoval konzultace mezi ministerstvy a zainteresovanými skupinami k této otázce.

Na možnost prodloužení zákazu upozornilo Maďarsko ostatní členské země evropské sedmadvacítky již na schůzce ministrů zemědělství v lednu 2009.

Budapešť má totiž, podobně jako Česko, díky klauzuli v přístupové smlouvě, možnost požádat o prodloužení sedmileté přechodné doby, po kterou cizinci půdu nesmějí nakupovat, o tři roky. A právě to hodlá učinit.

Stačí mít bílého koně

Výjimku mají mít i nadále cizinci, kteří se chtějí v Maďarsku usadit a začít podnikat v zemědělství. Po třech letech zemědělské činnosti v Maďarsku pak tito podnikatelé získávají stejná práva na koupi půdy jako Maďaři. Své podnikání a záměry v zemědělství ale musejí prokázat. Za případné porušení pravidel stanovených zákonem jim pak hrozí sankce.

Česko vyjednalo při vstupu do EU obdobné podmínky: sedm let zákazu nákupu půdy cizinci a navíc možnost jej v případě nutnosti o tři roky prodloužit. O možnosti liberalizace trhu s pozemky se sice na naší politické scéně mluví léta, ale návrh příslušného zákona zatím leží v parlamentu, a nezdá se, že by měl být v nejbližší době projednán.

I přes platný zákaz ale jak v Maďarsku, tak v České republice cizincům řada pozemků patří. Chtějí-li totiž zahraniční firmy nebo jednotlivci koupit nějaký pozemek, využijí jednoduše tzv. bílého koně, tedy místního občana, který půdu koupí za ně.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info