Přibude nová značka pro kvalitní české potraviny. Sjednotí ty regionální
20.04.2010 | Mladá fronta Dnes
V záplavě log, které mají upozornit na kvalitní české výrobky, přibude další - Regionální potravina. Ministerstvo zemědělství tak chce označovat výrobky, které budou zaručovat místní jedinečnost a domácí kvalitu, a sjednotit tak jednotlivé regionální značky potravin.
Aby mohly domácí potraviny toto označení používat, musí zvítězit v krajských soutěžích o nejlepší místní produkt. "Již koncem léta by se tak na trhu měly objevit první výrobky označené touto novou novou značkou," říká ředitel odboru komunikace ministerstva zemědělství Hugo Roldán.
Nové označení má podle ministerstva podporovat a propagovat malé a střední potravinářské výrobce i regiony původu potravin. "V současnosti je náš trh zaplaven velkým množstvím levných potravin z celého světa, přičemž jejich kvalita bývá mnohdy až na posledním místě," uvádí se na webu MZe www.regionalnipotravina.cz. Místní potraviny mohou mít kontrolní inspekce i spotřebitele mnohem lépe na očích. To podle ministerstva vede k nepřímému tlaku na výrobce, aby udržovali kvalitu svých výrobků na vysoké úrovni.
Logo má sjednotit místní výrobce
Soutěže regionálních potravin již několik let ve většině krajů pořádají Krajské a Regionální Agrární komory a místní samosprávy. Na jihu Moravy se například uděluje ocenění Zlatá chuť, ve Zlínském kraji Perla Zlínska, v jižních Čechách Chutná hezky Jihočesky. Jednotlivá regionální loga oceňující kvalitní výrobky najdete na http://www.regionalnipotravina.cz/regionalni_potraviny.aspx.
Společné sjednocující logo však místním výrobkům stále chybělo. Značku Regionální potravina udělí vítězům jednotlivých kategorií hejtman příslušného kraje. Její držitel bude oprávněn užívat logo po dobu čtyř let.
"První potraviny a zemědělské výrobky označené regionálním logem by měly být veřejnosti představeny koncem srpna na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích," oznámil Jiří Felčárek z Agrární komory.
70 procent surovin musí být domácího původu
O udělení označení Regionální potravina se budou moci ucházet pouze produkty vyrobené z pro daný region tradičních surovin, z nichž 70 procent musí být tuzemského původu. Hlavní složka zpracované potraviny musí být domácí stoprocentně. Nositel značky má navíc minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které jej odlišují od běžných a na trhu dostupných potravin.
Již od roku 2003 je udělována kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům národní značka kvality Klasa. Podle údaje z března bylo nositeli označení přes 1 300 výrobků od téměř 230 firem. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa až o třetinu vyšší odbyt.
Další články v kategorii
- Legislativa k rodinným farmám získává konkrétní rysy (19.04.2024)
- Soud potrestal tři muže za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích (19.04.2024)
- Souhrn událostí uplynulého dne 18.4.2024 (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Budějovický Budvar měl loni rekordní tržby 3,37 miliardy korun, stouply o 11 pct (18.04.2024)
- ASZ ČR odmítá návrhy poslanců ANO a SPD na omezení svobody vlastníků půdy (18.04.2024)
- Vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy Sněmovna schválí patrně v mírnější podobě (18.04.2024)
- Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor (18.04.2024)
- Arboretum v Pardubicích budou spravovat technické služby, změna je na popud lidí (18.04.2024)