Částečně sušená rajčata příčinou hepatitidy A

Koncem r. 2009 zveřejnila ministerstva zdravotnictví NSW (New South Wales) a WA (Western Australia) v návaznosti na státy Victoria a South Australia varování proti konzumaci částečně sušených (semi-dried) rajčat, která nejsou podrobena důkladnému tepelnému ošetření. Při hodnocení výskytu 80 případů hepatitidy A ve státě Victoria bylo zjištěno, že se ze dvou třetin jednalo o onemocnění po konzumaci částečně sušených rajčat. Polovina registrovaných případů vyžadovala hospitalizaci. Symptomy zahrnují horečku, nevolnost, nechuť k jídlu, bolesti břicha, tmavou moč a žloutnutí kůže a očí. Virus hepatitidy se šíří prostřednictvím stopových množství fekálií.

Ačkoli většinou se jednalo o osoby, které onemocněly po návratu ze zahraničí, bylo na podzim 2009 zjištěno 5 případů u Australanů, kteří necestovali. Tři z nich konzumovali v předcházejících týdnech částečně sušená rajčata, používaná jako složka lahůdkářských výrobků

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info