Borůvky proti střevním zánětům
18.08.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Zdravotně prospěšné účinky borůvek na střeva jsou známy již dlouho. Nyní švédští vědci zjistili, že ochranný efekt se ještě zvyšuje, pokud jsou tyto plody konzumovány v kombinaci s probiotickými potravinami.
Borůvky (Vaccinium myrtillus) obsahují různé zdraví prospěšné látky, které pomáhají předcházet zánětlivým onemocněním střev jako ulcerózní kolitida nebo Morbus Crohn. Roli při tom hrají různé faktory. Borůvky jednak obsahují látky, které eliminují nežádoucí střevní bakterie a chrání buňky před škodlivými vlivy, a jednak mají na vlákninu bohatou, nestravitelnou slupku, která je pravděpodobně schopna vázat zánětlivé substance. Ty pak mohou být vylučovány přímo, aniž by přišly do kontaktu se střevními buňkami.
Jak nyní zjistil výzkumný tým pod vedením Cammily Bränningové z University Lund ve Švédsku, protizánětlivé účinky mohou být ještě výraznější, pokud se současně konzumují probiotické potraviny jako jogurty obsahující laktobacily nebo bifidokultury. Ty se v kombinaci s borůvkami postarají o to, že se kyselina máselná a propanová z potravy intenzivně vstřebává do krve. Obě tyto kyseliny, které vznikají při štěpení balastních látek, pozitivně ovlivňují imunitu organismu.
Více informací naleznete na adres
http://www.medizinauskunft.de/artikel/aktuell/2010/10_02_heidelbeeren_darm.php
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)
- Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato (19.04.2024)