Vinaři si vypomáhají hrozny z Maďarska

Pokud člověk v příštím roce sáhne v obchodě po lahvi vína některé z tuzemských vinařských značek, s větší pravděpodobností než v minulých letech narazí na nápis „země původu: Maďarsko“. Výpadek úrody v letošním roce totiž hodlají tuzemští vinaři nahradit u maďarských kolegů.

Hrozny z Maďarska putovaly do Česka i v předchozích letech. Podle vinařů ale dovoz v letošním roce výrazně stoupne, a to i přesto, že také v Maďarsku bude úroda nižší a po hroznech je velká poptávka.

„Letos to bude určitě více než v předchozích letech, vzhledem k očekávané neúrodě,“ řekl deníku E15 ředitel Vinařského fondu ČR Jaromír Machovec. Vinaři mají dvě možnosti, jak výpadek nahradit – buď dovážet více hotového vína, nebo hroznů, které zpracují v Česku. Část hroznů firmy dovezly už na výrobu burčáku – tedy částečně zkvašeného hroznového moštu, jak se označuje tento nápoj, pokud je z jiné než české nebo moravské révy. Přesné údaje ale nejsou k dispozici.

Letošního masového zájmu Čechů, ale i Slováků si všiml i maďarský tisk. Denně podle něj zájemci z Česka naloží několik kamionů třeba u města Kecskemét, ale také v regionu Hajós-Baja i Csongrád, dokonce i v severovýchodní části Maďarska. „V Maďarsku je nyní na trhu velká poptávka, protože úroda byla o třetinu nižší než loni, takže bychom měli kde prodat víno i doma. Ale čeští nákupčí platí na ruku, dokonce 90 až 100 forintů (devět až 10 korun) za kilogram, což je téměř dvojnásobek loňské ceny,“ řekl E15 tajemník Vinařského regionu Hajós-Baja Ferenc Bán.

O využití maďarských hroznů přitom uvažují i firmy, které si dosud vždy vystačily s vlastními zdroji. Příkladem jsou Templářské sklepy Čejkovice, družstvo, které má na čtyři stovky členů. V předchozích letech mělo družstvo suroviny dostatek. „Letos to musíme řešit, není vyloučeno, že může nastat situace, že i my něco dovezeme. Zatím jsme k tomu nepřistoupili, jednáme o tom,“ řekl deníku E15 ředitel firmy Pavel Pastorek.

Pozornost vinařů zaměřená nyní na Maďarsko je podle Pastorka i Machovce logická. Je to blízko, transport nezabere tolik času, navíc v Maďarsku je zhruba čtyřikrát více vinic než v ČR, a to zhruba při stejném počtu obyvatel. „Dovezených hroznů z Maďarska do ČR bude letos více než dříve. Je to ale ta příznivější zpráva, protože jinak se sem bude vozit hotové víno, se kterým se již nedá nic dělat,“ podotkl Pastorek. Pokud ale firma doveze surové hrozny, může ještě při výrobě vína vlastními technologiemi a postupy kvalitu vína zvýšit.

Podle Pastorka ale ani nyní Češi nemají a nezískají nějaký významnější podíl na tamním trhu. „V Maďarsku jen paběrkujeme. Značnou část produkce maďarských vinařů skoupí rakouští a němečtí kolegové,“ dodal.

Podle tajemníka vinařského regionu Hajós-Baja tak nastala situace připomínající domino, při kterém hrozny z jednotlivých států putují Evropou tam a sem, což ovšem pravidla unie dovolují. Podle Bána ale kvůli tomuto systému je v některých oblastech maďarské víno ohroženo italským.

„Italská vláda podporuje své vinaře takovým způsobem, že mohou prodávat svoje víno po 40 centech za litr,“ tvrdí. Podle Bána tak do Maďarska proudí nekontrolované množství italského levného vína.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info