Na ptáky naposledy s olovem

V souvislosti s novou sezónou lovu divokých kachen, která začala 1. září, je nutno připomenout, že rok 2010 je poslední, kdy je možno používat k lovu vodního ptactva olověné broky. Myslivci jsou o uvedeném omezení dostatečně informováni a budou ho respektovat.

Citace ze zákona 449/2001 Sb.: V Hlavě V Zakázané způsoby lovu § 45 odstavec (1):

Lov zvěře smí být prováděn jen způsobem odpovídajícím zásadám mysliveckým, zásadám ochrany přírody a zásadám ochrany zvířat proti týrání.

Zakazuje se: w) používat olověné brokové náboje k lovu vodního ptactva.

K uvedenému se vztahuje § 71, který zní:

Tento zákon (449/2001 Sb), nabývá účinnosti dnem 1. července 2002 s výjimkou ustanovení § 45 odst. 1 písm. w), které nabývá účinnosti dnem31. prosince 2010.

Pro lov vodního ptactva je od roku 2011 zakázáno používat olověné broky. Při výrobě lovecké munice jsou olověné broky nejčastěji nahrazovány broky ocelovými. V této souvislosti je nutné konstatovat, že množství olova, kterým je zatížena krajina atmosférickou suchou a mokrou depozicí, řádově převyšuje teoretickou zátěž, kterou představuje použití olověné munice při lovu. Suchá a mokrá depozice Pb v ČR s pohybuje v rozmezí 60 - 5000 g Pb/ha za rok, průměrná koncentrace Pb v dešťových srážkách je 9 mýg Pb/dešťové vody (dle publikace "Obsahy a bilance prvků ve sférách životního prostředí - II. část", Beneš, vydalo ÚKZÚZ).

Z pohledu myslivosti přináší tato změna vyšší náklady na střelivo a snížení ranivosti broků. Olovo má vyšší objemovou hmotnost než použité náhrady, proto je nutno používat větší velikost broků, aby byla zachována jejich energie, broků je ve střele proto méně a tím se snižuje účinnost střely. Uvedené novele se přizpůsobil i výrobce lovecké munice Sellier Bellot, který munici s ocelovými broky dlouhodobě testuje a vyrábí.

Co se týče možného poškození zbraní díky použití tvrdšího materiálu broků (náhrada olova za ocel) je nutno konstatovat, že v moderních brokových nábojích tuzemské výroby jsou umístěné broky v plastové schránce, chrániče broků (tzv. košíčku), který svou okrajovou částí brání kontaktu broků se stěnou hlavně a snižuje tak nebezpečí opotřebení hlavně. Proto je nebezpečí zvýšeného opotřebení aktuální pouze při použití munice bez chrániče broků, vybaveného pouze plstěným kroužkem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info