Vědci z Brna zkoumají využití byliny lupiny v jídelníčku lidí
05.10.2010 | ČTK
Vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU), kteří hledají alternativy pro živočišnou produkci potravin, zkoumají možnosti většího zařazení bobů lupiny na jídelníček zvířat, ale i lidí. Pro zkušenosti jeli do Austrálie, která je největším exportérem lupiny. Luštěnina, která se pěstovala už před staletími, má podobné vlastnosti jako sója, v mnohém ji dokonce předčí. Lupina může zaujmout své stálé místo i ve zdravém a nutričně vyváženém jídelníčku člověka, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí VFU Lucie Stejskalová.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)