Kolik stupňů má plzeňská »12« aneb nervozita ze situace na trhu

Největší tuzemský výrobce piva Plzeňský Prazdroj čelí žalobě kvůli klamání spotřebitele.

Proslulá »plzeňská dvanáctka«, tedy ležák Pilsner Urquell, je podle webu autora žaloby, jímž je Sdružení za poctivou plzeňskou dvanáctku, jedenáctistupňovým pivem.

Pivovar prý nechává své zákazníky v přesvědčení, že stupňovitost moku je stále vysoká jako dříve. Prazdroj nařčení z porušování zákona odmítá a zvažuje právní kroky.

Autoři webu se odvolávají na výsledky březnového testu serveru iDnes.cz podle nějž stupňovitost ležáku činí 11,69 procenta. Ještě začátkem 90. let prý přesahovala 12 procent. Žalobci tvrdí, že označováním ležáku za dvanáctku porušují nevědomky zákon také distributoři, prodejci a hostinští, kteří jej takto označují. Požadují, aby se plzeňští vrátili k původní stupňovitosti piva, pak jsou prý ochotni žalobu stáhnout.

Prazdroj označil tvrzení za nepravdivá a nezákonná. Poškozují prý ochrannou známku Pilsner Urquell a firemní jméno Plzeňský Prazdroj. »V této chvíli zvažujeme využití všech právních prostředků k zastavení této klamavé a pomlouvačné kampaně,« uvedl vrchní sládek pivovaru Jan Hlaváček.

Podle plzeňského pivovaru díky stále stejné receptuře a výrobním postupům chutná Pilsner Urquell více než sto let stále stejně. To prý dokazují pravidelná laboratorní srovnání, z nichž nejstarší se datuje do roku 1897. Jak řekl Hlaváček, má laboratorní měření stupňovitosti piva standardní odchylku.

»Poslední učebnice 'Pivovarství' vydaná VŠCHT v roce 2010 uvádí standardní odchylku ±0,26 a pracují s ní vesměs všechny pivovary,« sdělil sládek. Například v roce 1890 podle něj dosahovala stupňovitost piva Pilsner Urquell 11,53, v roce 1931 pak 12,16, v padesátých a sedmdesátých letech minulého století se zase pohybovala okolo hodnoty 11,9. Podle žalobců je však patrné, že stupňovitost ležáku v necelých posledních dvou desetiletích, kdy je majitelem Prazdroje jihoafrická společnost SABMiller, klesá. Od 30. let do roku 1991 dlouhodobý průměr přesahoval 12 stupňů.

Kdo je žalobce?

»Jsme občanským sdružením, jehož cílem je upozornit na skutečnost, že kvalita našeho ‚tekutého zlata‘ - plzeňské dvanáctky Pilsner Urquell (dříve Plzeňský Prazdroj) - již delší dobu pod patronací jihoafrického vlastníka (SABMiller) klesá,« stojí na webu sdružení.

Sdružení podle informací dostupných na webu ministerstva vnitra vzniklo letos v květnu a sídlí v Praze. V soudním sporu s Prazdrojem žalobce zastupuje advokátní kancelář Havel & Holásek. Ta soudní spor odmítla komentovat.

»Naše pivo odjakživa vaříme nejen v souladu s tradicí, ale také plně v souladu s platnou českou legislativou. V minulém režimu i na začátku devadesátých let bylo pivo Pilsner Urquell dle dobové potravinářské regulace klasifikováno jako ‚dvanáctka‘. Podle současné legislativy spadá Pilsner Urquell do kategorie ležáků,« řekl Hlaváček.

Podobná kampaň není v poslední době výjimkou. Právě plzeňský lídr trhu si nedávno kampaní následující po testu zveřejněném na iDnes.cz popudil většinu konkurenčních podniků. Iniciativa volající po návratu k tradičnímu způsobu vaření piva byla podle kritiků marketingovým tahem s cílem poškodit konkurenci. Plzeňští ji ukončili krátce poté, co pivovarský svaz pohrozil, že Prazdroj vyloučí.

Krize ničí i »tekuté zlato«

České pivovary trápí druhým rokem výrazný propad prodejů piva. Zatímco loni klesl výstav domácích pivovarů o šest procent, v prvním pololetí letošního roku činil pokles zhruba 12 procent. Dle aktuálních informací se ani v dalších měsících situace nezlepšuje. Osoby z pivovarského prostředí, které si nepřály být jmenovány, potvrdily, že současná nervozita výrobců a vzájemné napadání mezi pivovarníky plyne právě z těžké situace na trhu.

Stupňovitost piva, v současné době dle platné legislativy správně nazývaná extrakt původní mladiny (EPM), značí, kolik hmotnostních procent piva tvoří suroviny, tedy především slad a chmel. Platná legislativa dělení piv na desítky, jedenáctky a dvanáctky nezná. Desítky a slabší piva jsou dnes v ČR označovány jako piva výčepní, jedenáctky a dvanáctky jako ležáky, a moky silnější patří mezi piva speciální. Nedávný test prokázal, že většina výčepních piv je dnes devítkami, mezi ležáky jednoznačně převažují jedenáctky nad dvanáctkami. Na základě EPM se totiž odvádí daň z piva, jejíž sazba závisí právě na výši tohoto ukazatele.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info