Česko se obává o zásoby podzemních vod, bude je zkoumat

Stát investuje 623 milionů korun do zmapování zásob podzemních vod, aby měl aktuální údaje. Výpočty, které má nyní k dispozici, jsou často 20 a více let staré. Odborníci se obávají, že by se zásoby vlivem klimatických změn i neúměrné spotřeby mohly tenčit. To by mělo negativní dopad na zásobování obyvatelstva pitnou vodou. S financováním by měla pomoci Evropská unie.

„V řadě oblastí existuje závažný nedostatek informací o kapacitách využitelných zásob podzemních vod. Chybí tedy údaje o možnostech čerpání,“ sdělil dnes novinářům Petr Mixa z České geologické služby (ČGS), která projekt dostala na starost.

„Musíme si uvědomit, že podzemní vody jsou dotovány převážně v mimovegetačním období, kdy by v našich zeměpisných podmínkách měly převládat sněhové srážky,“ uvedla Renáta Kadlecová z ČGS.

Kvůli klimatickým změnám ale prý čím dál častěji prší koncem jara a v létě, kdy vegetační kryt neumožní dostatečné vsáknutí převážně přívalových srážek. Problém je pak podle Kadlecové v tom, že většina vody, kterou nespotřebují rostliny, se vypaří nebo odteče po povrchu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info