Do roku 2015 má podíl ekologicky obhospodařované půdy vzrůst na 15%

S nárůstem zemědělské půdy obhospodařované v ekologicky šetrném režimu na 15 procent do roku 2015 počítá Akční plán pro rozvoj ekologického zemědělství, který v úterý vládě představil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Podle akčního plánu by měl v letech 2011-2015 také stoupnout podíl biopotravin na českém trhu s potravinami na tři procenta. Teď je jich necelé jedno procento.

Cílem plánu je mimo jiné i zvýšit podíl českých produktů na trhu biopotravin na 60 procent. Dnes se nadpoloviční většina dováží.

„Jednou z možností, jak na trhu podpořit české biopotraviny, je vybudování odbytových míst lokálního charakteru, kde by ekozemědělci mohli nabízet své produkty,“ říká ministr zemědělství Ivan Fuksa

Dalším záměrem je zvýšit zastoupení orné půdy na celkové ploše ekologického zemědělství. Nyní je jí asi 11 procent, do pěti let by měla dosáhnout pětiny výměry. Podíl ekologicky obhospodařované plochy dosáhl letos v srpnu 10,42 procenta z celkové výměry zemědělské půdy. V České republice hospodaří asi 3500 ekologických zemědělců. Přibývá výrobců biopotravin, v této oblasti podniká asi 650 firem.

Ministerstvo zemědělství chce cílů obsažených v Akčním plánu dosáhnout například informačně osvětovými kampaněmi o ekologickém zemědělství, nebo podporou marketingu, vzdělávání, poradenství a výzkumu.

Zemědělství šetrné k přírodě se v České republice v posledních letech rozvíjí, v tom mu pomáhají dotační stimuly, například dotace na plochu zařazenou do ekologického zemědělství, která je vyplácená z Programu rozvoje venkova. Zatímco v roce 1998 dostali ekologičtí zemědělci jako dotaci na plochu zhruba 48 milionů korun, v roce 2009 to bylo téměř 981 milionů.

O produkty ekozemědělců je mezi spotřebiteli stále větší zájem, který ještě podpořily informační kampaně státu i maloobchodních řetězců, které propagovaly biopotraviny jako součást moderního a zdravého životního stylu.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí Mze

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info