Zemědělci se těší na dobrou úrodu

Letošní zima nezpůsobila sadařům a ovocnářům vážnější škody. Spokojení jsou zatím i zemědělci.

Mráz a sucho, tak z větší části vypadalo letošní zimní počasí. Pole jsou však i přesto v současné době poměrně dobře zavlažená. Přispěly k tomu i nedávné deště s poměrně vysokými jarními teplotami. Zemědělci proto předpovídají dobrou úrodu.

Záležet bude ještě na počasí ve zbytku měsíce a v dubnu. „Přestože nenapadlo v zimě moc sněhu, vláha polí je přijatelná a pro obilí vyhovující. Pokud bude zbytek března deštivý a teplý a podobné počasí bude pokračovat i začátkem dubna, úroda snad bude dobrá,“ myslí si soukromý zemědělec Petr Voňka z Křižanovic.

Podle něj je tak v současnosti jedinou ohroženou plodinou řepka olejná. „Ta v zimních měsících vyžaduje vysokou vlhkost půdy,“ upozornil Voňka.

Spokojení mohou být i sadaři a ovocnáři, kterým letos zima nezpůsobila žádné vážnější škody. Oproti minulé sezóně mají v tomto roce zatím dobré vyhlídky. „Letošní zima ovocnáře nijak nepostihla. Stromům by sice prospělo více vláhy, ale na druhou stranu letos aspoň ovocné stromky nenamrzaly,“ uvedl člen svazu zahrádkářů ve Vyškově Josef Horák. Silnější namrzání stromů způsobuje nižší úrodu.

Zahrádkáři očekávají problémy

Letošní zima naopak nepotěšila zahrádkáře. Alespoň ne ty, kteří pěstují přes zimu zeleninu, například špenát. „Rostliny, které v zimních měsících jemně koření, totiž potřebují celou zimu dost vody. S problémy se proto po letošní zimě setkáváme například u úrody česneku a špenátu. Kvůli holomrazům pro ně nebylo dost podzemní vody,“ dodal Horák.

Všechny pěstitele bez rozdílu však těší současné počasí. Vyšší jarní teploty a déšť totiž doplňují nedostatky ze zimy. Až rozmrzlá země oschne, zemědělci se pustí do prvního setí a také sázení broskvoní.

Horák se však obává stavu trávníků, kterým možná nepomůže ani toto ideální jarní počasí.

Trávníky totiž potřebují k růstu vláhu celoročně. „I přesto můžu obecně říct, že mají zemědělci i zahrádkáři v teplém vyškovském regionu letos za sebou vcelku dobrou zimu. Pokud nás na jaře nepřekvapí noční mrazíky, můžeme se těšit na dobrou úrodu,“ zaradoval se Horák.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info