Česko prohrálo boj o pomazánkové máslo. Eurobyrokratům nevoní

Pomazánkové máslo budou lidé možná již zanedlouho hledat v obchodech marně. Tento známý a oblíbený český výrobek totiž nedostal od Evropské unie ochranou známku pro tradiční speciality, navíc unie kvůli pomazánkovému máslu Českou republiku žaluje. Podle unijních norem jde pouze o roztíratelný tuk a pomazánkové máslo svým názvem klame spotřebitele.

Získání evropské značky tradiční zaručená specialita (TSG) by pomazánkovému máslu zaručilo jednak větší pozornost u zákazníků a nejspíš i zvýšení prodeje, protože u potravin s tímto logem se musejí dodržovat přísně kontrolované složení a výrobní postupy. Ale především by tato známka umožnila zachování názvu, pod kterým zákazníci pomazánkové máslo znají. Evropská komise však žádosti z Česka nevyhověla.

Zatím měly české potraviny při posuzování Evropskou komisí štěstí. Unie už uznala jako tradiční specialitu například špekáčky nebo lovecký salám. "Jednou to asi přijít muselo. Jen je škoda, že tím odmítnutým výrobkem je zrovna pomazánkové máslo, všeobecně rozšířená alternativa ke klasickému máslu, na kterou jsou čeští spotřebitelé zvyklí," uvedl europoslanec Jan Březina, který se ochranou českých výrobků dlouhodobě zabývá.

Pomazánkovému máslu teď hrozí ztráta klasického názvu. Podle unie by totiž tento český produkt neměl používat označení máslo. "Podle Evropské komise je označení pomazánkové máslo klamavé a jako takové nemůže být chráněno jako zaručená tradiční specialita. Bruselským úředníkům vadí, že pomazánkové máslo obsahuje jen třicet jedna procent mléčného tuku, zatímco podle evropského předpisu má máslo obsahovat minimálně osmdesát procent mléčného tuku," vysvětloval Březina.

"V lednu dokonce Evropská komise podala na ČR žalobu k Evropskému soudnímu dvoru s cílem přimět nás toto označení přestat užívat. Je dobře, že neustupujeme a jsme odhodláni jít do čelního střetu. Pomazánkové máslo nesmíme nechat padnout, jedná se o národní potravinářský klenot s třicetiletou výrobní tradicí," zdůraznil europoslanec.

Evropská známka tradiční zaručené speciality by pomazánkové máslo před ztrátou názvu ochránila, ale podle Březiny po odmítavém rozhodnutí Evropské komise existuje už jen malá šance, že by se známku podařilo získat. "Máme nyní ještě možnost nechat o žádosti hlasovat členské státy s nadějí, že na svou stranu získáme alespoň dvacet z nich. To je ale spíš v rovině teoretických úvah. V devětadevadesáti procentech případů se totiž zástupci členských států řídí stanoviskem komise", naznačil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info