Naklonovaná argentinská kráva bude dojit "lidské mateřské" mléko

Samotná prezidentka Argentiny, Cristina Fernandez, představila světu výjimečnou krávu. Její jméno je Rosita Isa a není to jen tak obyčejná kráva, ale v zemi proslavené četnými stády a výborným hovězím masem je první svého druhu, protože byla geneticky naprogramována k produkci lidského mateřského mléka.

Rosita Isa je podle agentury Reuters výsledkem práce genetiků z argentinského Národního institutu pro zemědělské technologie (INTA) v Balcarce. Narodila se císařským řezem, protože vážila přes 45 kilogramů, což je dvojnásobná hmotnost oproti běžnému teleti plemene Jersey. Ve své DNA má navíc dva lidské geny, které zajišťují produkci lidského mateřského mléka.

"Chtěli jsme zvýšit nutriční hodnoty kravského mléka, které má pro člověka určité nedostatky, a podařilo se nám vložit do genomu tohoto zvířete dva lidské geny, které ovlivňují produkci bílkovin, které jsou důležité pro naši výživu. Jednou z nich je lactoferrin, který má na starosti zavedení železa do krevního oběhu a má sekundární antibakteriální, antivirové i antiplísňové účinky a podporuje odontogenezi, tedy růst zubů. Druhým proteinem je lysozym, který se nachází v mléce v prvních týdnech lidské laktace ve vysoké koncentraci - v gramech na litr, tedy v obrovském množství - a u krav je téměř nezjistitelný. Zajišťuje antibakteriální prevenci proti možným infekci," uvedl Adrian Mutto, který byl jedním ze tří spoluautorů argentinského projektu.

Prezidentka Fernandezová při této příležitosti prozradila, že sama byla odkojená kravským mlékem, protože její matka mateřské mléko neměla. "Máma mě asi zabije, až tohle uslyší. Ale já i moje sestra jsme dostávaly jen kravské mléko, no a jsme tady," řekla prezidentka a pogratulovala vědcům k dosaženému úspěchu.

Podobné experimenty proběhly již v Číně, která již má stádo takových krav a do třech let chce spustit komerční produkci takto vytvořeného mateřského mléka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info