Na Šumavě se nemusí dál kácet, kůrovec začal kvůli počasí sám hynout

Deštivé, větrné a studené léto nahrává správcům Národního parku Šumava. Díky nepříznivému počasí mohou upustit od kácení některých stromů napadených kůrovcem. Ukázalo se totiž, že brouk sám hyne. Ničí ho plísně a houby.

Dřevorubci se v následujících dnech chystali začít kácet stromy napadené kůrovcem na Jezerním hřbetu pod Poledníkem - mezi Prášily a Srní, ale ve středu zjistili, že je to zbytečné.

Kůrovce totiž napadly a usmrtily plísně a houby.

"Je to virus, který napadl larvy brouka. Stromy už jsou samozřejmě napadené a mrtvé, ale není potřeba je kácet, protože brouk z nich nevyletí," vysvětluje přírodní zajímavost náměstek správy parku Jiří Mánek.

Spolu s dalšími pracovníky správy parku prošel ve středu zhruba třicet hektarů lesů okolo Srní, Modravy a Prášil, a to hlavně na Jezerním hřbetu a Gsengetu u Železné Rudy, blízko státní hranice. Úmrtnost larev brouků ve stromech je až stoprocentní.

"Nyní uděláme další kontrolní vzorky, oloupeme stromy zhruba do dvou metrů výšky. Budou to desítky či stovky stromů v těchto lokalitách," dodal náměstek Mánek.

Ekologičtí aktivisté tvrzení správy parku, že brouci v kůře uhynuli, podporují.

"Nijak to nerozporujeme, je to běžná skutečnost, že když počasí kůrovci nepřeje, tak pojde na plísně a houby," řekl Vratislav Vozník, mluvčí blokády kácení u Ptačího potoka nedaleko Modravy.

Lesníci znovu vyrazí do terénu ve čtvrtek, kdy půjdou zkontrolovat další stromy, zda i v nich brouci zahynuli. Aktivisté je kontrolovat nebudou, nemají na to nyní kapacity. Na blokádě je zhruba pětačtyřicet lidí, všichni tam budou v pátek, což by mohl být poslední den kácení u Modravy.

Správa parku o dalších zásazích rozhodne podle toho, kolik brouků ve stromech je mrtvých. "Kde a v jakém rozsahu budeme proti kůrovci zasahovat rozhodneme příští týden," dodal ředitel správy národního parku Jan Stráský.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info