Špendlíkovice? Je prý lepší než slivovice

Ovoce letos ze stromů doslova přetéká. Silnice mezi vesnicemi v kraji lemují kilogramy popadaných špendlíků a oproti zvyklostem už nyní švestky nabírají barvu.

Sudy s ovocným kvasem i celé ovoce v pytlích v těchto dnech hojně vozí zákazníci například do pěstitelské pálenice ve Starči. Teplé počasí urychluje proces kvašení, a tak už se pálí pálenka z třešní i z meruněk.

„Řekl bych, že z ovoce je letos hodně všeho, jen jablka nejsou úplně pěkná na pohled. A je o něco dřív zralé než obvykle. Lidi vozí i ryngle a špendlíky. Jaká je z nich pálenka? Jedním slovem vynikající. Řekl bych, že je lepší, než slivovice. Je jemnější,“ říká majitel stařečské pálenice Martin Čech.

Špendlíky totiž podle jeho slov jako jedno z mála ovoce úplně vyzrávají. Ve Starči je možné nechat v označených sudech ovoce kvasit, majitel už se o správný průběh procesu postará sám.

Čisté přezrálé ovoce bez plísní a trávy„Nejlepší je k nám dovézt celé ovoce v pytlích. Mám na mysli hrušky či jablka. Švestky a ryngle pak v nádobách, ale radím nedrtit je, my si všechno uděláme sami,“ upozorňuje Čech.

Majitelé pěstitelských pálenic doporučují dát k vypálení čisté přezrálé ovoce bez zbytků trávy a plísní. Jedině pak při dodržení správného režimu kvašení a dobrém způsobu destilace může vzniknout ta správná pálenka.

„Raději ať zájemci o pálení přivezou ovoce dřív, aby nedošlo k překvašení kvasu. Ten zoctovatí, což je špatné,“ připomíná majitel pálenice v Polici František Šimka. Jak říká, velkou chybou je nechávat sud s kvasem na přímém slunci v naději, že se uspíší kvasné procesy.

Třešně i meruňky se pálí poměrně brzy proto, že v létě v teple kvašení probíhá rychleji, podzimní ovoce pak míří do destilačních souprav pálenic klidně až na jaře další rok. „Třeba švestky se kolikrát nechávají přejít mrazem, aby byly dobré na pálení. Jak to ale vidím letos, tak na stromech do mrazu nevydrží,“ podotýká Šimka.

Loni? Pětina toho co jindy

Pěstitelské pálenice si tak letos vynahradí loňský mizerný rok. „Vypálila se pětina toho, co v jiných letech, bylo to fakt špatné, nejhorší za dlouhou dobu. Ale jak to vidím, při pár volných dnech budu v pálenici až do příštího dubna, kdy to tu zabalím a vyrazím na ryby do Norska. Jako každý rok. Těším se už teď,“ uzavírá majitel pálenice ve Starči Martin Čech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info