Místo českého máku jíme technický z dovozu
07.10.2011 | Denik.cz
Kvalitní český mák vytlačuje z našeho trhu technický mák z Francie a Španělska, který by vůbec neměl přijít do potravinářství. Přesto se používá. Výrobci ho míchají s českým mákem.
Mák se také většinou používá ve formě past a náplní. Proto se mele a do něj zpracovatelé při vysoké ceně máku přimíchávají strouhanku, cukr a další náhražky. Ve výsledku to zákazník vůbec nepozná. Tím se našeho máku potřebuje méně.
Proto, i když se před několika lety mák rýsoval jako lukrativní plodina pro české zemědělce (počítalo se až se sto tisíci hektary v republice), jeho výměra nyní prudce klesá. Ještě před dvěma lety se pěstoval v republice na šedesáti devíti tisících hektarech, letos na pouhých třiceti sedmi tisících.
„Výkupní cena jde sice mírně nahoru. Z nedávných dvaadvaceti korun za kilogram, nyní stoupla na třicet dva korun. Pokud by se pohybovala na pětatřiceti korunách, mák by byl rentabilní. Velkým problémem je ale to, že se v současné době na trhu vůbec neobchoduje,“ uvedl Jaroslav Mikoláš, jeden z jednatelů LUPOFYTU Chrášťany.
Tady letos oseli mákem dvě stě devět hektarů, oproti loňským dvě stě osmdesáti. Výnos vyšel mezi pěti a půl až šesti metráky po hektaru. Očekávali vyšší, ale vzhledem k tomu, že na Rakovnicku byly všechny jařiny postižené špatnými klimatickými podmínkami, výsledek je nakonec slušný.
Špatné podmínky
Právě kvůli špatným podmínkám upustili letos v LUPOFYTU od sklizně makoviny. „Jiné roky sklidíme kombajnem mák i s makovinou. Vše odvážíme velkoobjemovými vozy do seníku k vysušení. Pak v době klidu oddělujeme mák od makoviny na separační lince. Makovinu dodáváme do Zentivy k výrobě léčiv,“ vysvětlil Jaroslav Mikoláš.
Poměrně na malé ploše, na čtyřiceti hektarech, pěstovali letos mák ve společnosti Agrofarm Šípy. Část z toho ještě kvůli nepříznivému jaru zaorali. Výnos tady vyšel průměrný.
„Letos jsme máku dělali hodně málo. Na trhu o něj není zájem. Dováží se sem méně kvalitní mák z Francie a ze Španělska. Navíc po nadúrodě na skladech ještě leží tříletý mák. O něco lépe vyšel kmín,“ řekl k máku jeden z jednatelů společnosti Josef Kounovský.
Další články v kategorii
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)