Šampionem Salonu vín je Ryzlink vlašský 2009

Šampionem Salonu vín za rok 2012 je Ryzlink vlašský 2009, výběr z hroznů společnosti Vinné sklepy Valtice. Vítěze dnes vybrala z 200 vzorků odborná porota v Mikulově na Břeclavsku.

Porota vybírala i sto nejlepších vín, které budou v přehlídce Salon vín od konce února na zámku ve Valticích na Břeclavsku. Expozice bude otevřena už podvanácté.

Vítězné víno pochází z vinařské obce Dolní Dunajovice z viniční trati Kraví hora. Podle odborníků jde o minerální, velmi vyvážené víno s krásnou strukturou a dlouhou dochutí, typické pro nejlepší vlašské ryzlinky z vápencových půd okolí Pálavy.

„Víno zrálo jako víno. Jsme rádi, že vygradovalo na soutěži, jako je Salon vín. Ryzlink vlašský považuji v naší oblasti jižní Moravy za typický. Je to druh, kterým se jsme schopni odlišit od ostatních nejenom moravských vín. Ve vítězství byl určitě kus štěstí,“ uvedl generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.

Podle předsedy hodnotící komise Josefa Balíka bylo dnešní hodnocení velmi vyrovnané. „Chtěl bych ocenit velmi vysokou úroveň nejen bílých, ale i červených vín,“ uvedl Balík.

Kompletní seznam, bude v polovině února

Složení kompletního Salonu vín za rok 2012 organizátoři soutěže zveřejní v polovině února. Koncem příštího měsíce bude Salon vín otevřen na valtickém zámku.

Odborníci zatím vybírali nejlepší vína po jednotlivých oblastech. Čtyři soutěže byly na Moravě, jedna v Čechách. Do prvního kola hodnocení postoupilo 464 vín od 85 vinařských firem. Z nich degustátoři v prosinci vybrali 200 nejlepších, dnes jejich počet snížili na polovinu. Celkově se všech nominačních podoblastních soutěží zúčastnilo 1245 vín.

Expozice Salonu vín je výkladní skříní tuzemského vinařství. Součástí sklepních prostor Salonu vín na valtickém zámku je také naučná expozice o našem vinařství a vinařských oblastech a také prodejna dárkových balení na láhve, vinařské literatury, degustátorských skleniček, sommeliérských potřeb.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info