CVVM: Devět z deseti lidí třídí odpad a nosí si na nákup vlastní tašku
09.06.2025 | ČTK
Devět z deseti českých domácností třídí běžný odpad a necelé dvě třetiny také kompostují nebo jinak třídí bioodpad. Vlastní tašku si na nákupy nosí 90 procent nakupujících, více než polovina lidí se také vyhýbá jednorázovým plastovým výrobkům a nosí si znovu použitelnou láhev na pití. Ačkoliv zhruba tři pětiny lidí považují dopad výroby potravin na životní prostředí za důležitý, při nákupu se rozhodují především podle ceny. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu agentury CVVM.
Vždy nebo často třídí odpad 92 procent domácností a pět procent třídí občas. Vlastní tašku si na nákup nosí 90 procent dotázaných, dalších šest procent ji nosí občas. Jako další aktivity přispívající k ochraně životního prostředí respondenti uváděli kompostování či třídění bioodpadu (63 procent), vyhýbání se jednorázovým plastovým výrobkům, jako jsou příbory či brčka (61 procent), nošení znovu použitelné láhve (55 procent) či nákupy potravin vyrobených v ČR (také 55 procent). Produkty šetrné k životnímu prostředí používá asi třetina dotázaných a pětina nakupuje do znovu použitelných sáčků na ovoce a zeleninu. Bezobalové nakupování preferují dvě procenta respondentů.
"Ženy častěji používají vlastní opakovaně použitelnou láhev na pití, nosí na nákupy vlastní tašku a preferují české potraviny," uvedli autoři. Lidé nad 55 let uváděli většinu zmiňovaných aktivit. Naopak v nejmladších věkových skupinách, do 19 let a do 29 let, dotázaní častěji uváděli, že netřídí běžný odpad. "Méně často než ostatní preferují nákupy potravin vyrobených v ČR a méně nosí na nákupy vlastní tašku, nicméně jsou skupinou, která nejčastěji využívá vlastní znovu použitelné lahve na vodu, což značně souvisí i se statusem studenta," popsali autoři.
Dopad výroby nakupovaných potravin na životní prostředí považuje za důležitý 58 procent lidí a tento podíl od roku 2022 mírně vzrostl. Dvě pětiny Čechů se zajímají o obaly, v kterých nakupují potraviny, ale polovina dotázaných uvedla, že se při nákupech nevyhýbá žádnému z obalových materiálů. Při nákupu lidé nejvíce zohledňují cenu (47 procent respondentů), poté složení (24 procent) a původ potraviny (20 procent). Nejméně podstatný je pro nakupující obal potraviny a způsob pěstování či chovu.
"Z výsledků je patrné, že pro českou veřejnost hrají při nakupování potravin hlavní roli ekonomické (cena) a kvalitativní (složení, původ) aspekty, zatímco etickým a ekologickým aspektům nepřikládají téměř žádnou důležitost, přičemž tyto preference jsou v posledních pěti letech stabilní," uvedli autoři.
Průzkum se uskutečnil v druhé polovině března a zúčastnilo se ho 1037 lidí starších 15 let.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Ekologie
- Tým peruánských vědců objevil na severozápadě země tři nové druhy žab (10.07.2025)
- Ústřední povodňová komise MŽP: Preventivně reagujeme na výrazné srážky v Jeseníkách a Beskydech. Úřady, povodí i záchranný systém jsou v pohotovosti (09.07.2025)
- Ministerstva zemědělství a životního prostředí podpořila projekt Putování za kořeny – nový impuls pro venkov, krajinu i turismus (09.07.2025)
- Pneumatiky mohou asi za polovinu mikroplastů ve vodě a půdě (08.07.2025)
- Většina států EU včetně Česka žádá změny v nařízení o odlesňování (08.07.2025)
- EU zavede přírodní kredity pro podporu biodiverzity a ochranu přírody (08.07.2025)
- Dalších 6 miliard na zelenější teplárenství: MŽP a SFŽP podpoří klíčový sektor české energetiky (08.07.2025)
- Hasit je třeba dříve, než začne hořet (05.07.2025)
- Kvůli bezpečnosti se do konce září uzavírá pro veřejnost Bobří soutěska v chráněné krajinné oblasti České středohoří (04.07.2025)
- Na soutoku řek Moravy a Dyje vznikla chráněná krajinná oblast Soutok (04.07.2025)