V Evropské unii už budeme mít jen kvalifikované zemědělce

Podnikat v zemědělství po vstupu ČR do EU již nebude tak jednoduché. Každý podnikatel v tomto oboru se bude muset zaevidovat u krajského úřadu, přičemž bude muset prokázat, že má pro tuto práci odbornou kvalifikaci a že je bezúhonný. Poslanci totiž v úterý schválili změnu zemědělského zákona, podle níž bude do evidence přijat pouze ten zemědělec, který prokáže, že má odborné znalosti. Uznáno bude buď studium, pětiletá praxe, nebo absolvování akreditovaného rekvalifikačního 300hodinového kursu.

"Při každé živnosti musí mít podnikatel nějaké znalosti. V zemědělství také. Aby to nedopadalo tak, jako vidíme někde dnes, že zemědělec místo toho, aby sel secími stroji, rozmetá osivo na rozmetadle a pak se diví, že mu obilí vymrzne," odůvodnil nová pravidla Právu předseda zemědělského výboru Ladislav Skopal (ČSSD). Evidenci zemědělských podnikatelů žádá EU. Zákonu se postavila na odpor pouze ODS. Podle jejího stínového ministra zemědělství Miloslava Kučery je povinnost splnění kvalifikačních předpokladů u zemědělských podnikatelů diskriminační, neboť jim bude bránit v jejich užívacích právech. ODS proto zvažuje, že podá ústavní stížnost.

Podle Kučerova stranického kolegy Jiřího Papeže je tento zákon jen dalším pokusem "zkomplikovat soukromé podnikání, další házení klacků pod nohy, vytváření dalších umělých překážek těm, kteří chtějí s podnikáním začít, a další pokus kriminalizovat podnikatele". Podnikatelé, kteří se nezaevidují u krajského úřadu a nezaplatí přitom správní poplatek tisíc korun, mohou dostat až 200 tisíc korun pokuty. Tato nová pravidla se nevztahují na tzv. drobné pěstitele a chovatele, kteří prodávají své zemědělské přebytky.

Náhrady nebudou

Zemědělci s napětím čekali ještě na jeden zákon, který v úterý měla schválit Sněmovna. Na návrh Skopala totiž měli naději na náhradu za ztráty, které jim nastanou v případech, kdy v zájmu ochrany životního prostředí museli nějak omezit svou zemědělskou činnost. "Když jsem to navrhoval, měl jsem na mysli situace, kdy zemědělci nemohou činit ochranu proti plevelům či nemohou hnojit průmyslovými hnojivy a přicházejí tak o dostatečný výnos. Těm by mělo ministerstvo životního prostředí uhradit rozdíl mezi možnou vykázanou skutečností a realitou," domnívá se Skopal. Protože se poslanci nedokázali s ministerstvem dohodnout, zákon nakonec o jediný hlas schválen nebyl. Podle Skopala v ČSSD hlasovali proti především lidé, kteří "nechtějí dále ztěžovat situaci zemědělců". Padl tím i jeho další návrh, kterým chtěl ze správních řízení vyšachovat nevládní organizace nebo občanská sdružení.

Sněmovna včera zamítla vládní novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Novela byla podle vlády nutná k tomu, aby mohly být na českém území vyhlášeny rezervace evropské sítě Natura 2000. Opozice ale upozornila na to, že vyhlášení rezervací by se mohlo dotknout i vlastnických práv občanů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info