Hlavní obsah

Na grilu vede krkovice, zájem je také o burgery, klobásy i maso z biochovů

Právo, Martin Procházka

Grilovací sezona je v plném proudu. Největší zájem je stále o vepřovou krkovici, podle prodejců se ale návyky Čechů začínají měnit: častěji vyhledávají i kvalitní hovězí a maso z biochovů.

Foto: Profimedia.cz

Při grilování je stále největší zájem o vepřovou krkovici. Ovšem zdaleka nejen o ni.

Článek

„Největší zájem je o krkovici vcelku a krkovici plátky v marinádě, zvýšenou poptávku evidujeme také o burgry, které zákazníkům v letošním roce nabízíme také v prémiové kvalitě. V případě masných výrobků platí, že zákazníci vyhledávají vyšší obsah masa,“ řekla Právu Iveta Barabášová z Lidlu.

Nejvíce jde marinovaná krkovice. Velmi oblíbené je i bio hovězí mleté maso z českých chovů.
Jiří Mareček, Albert

„Naši zákazníci do svých košíků nejraději vkládají tradiční položky, jakými jsou marinovaná krkovice, klobásky, medailonky či steaky z vepřové kotlety. Zároveň zaznamenáváme čím dál větší zájem o burgery nebo steaková masa,“ uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Lidé se podle něho stále více orientují na biomaso. „Velmi oblíbené je například bio hovězí mleté maso z českých chovů, ze kterého si zákazníci mohou připravit oblíbené burgry. O bio sortiment masa roste meziročně zájem o desítky procent,“ dodal. Sortiment v bio kvalitě rozšiřuje i Kaufland.

„Doslova tahounem je celé kuře v bio kvalitě. Nabízíme i kuřecí prsní a stehenní řízky, stehna nebo drůbky na polévku, v hovězím sortimentu pak kostky na guláš, přední hovězí maso, kližku nebo roštěnou, dále hovězí sekanou nebo žebra,“ řekla Právu mluvčí prodejen Globus Rita Gabrielová.

Mluvčí Penny Market Tomáš Kubík podotkl, že lidi zajímá i původ masa. „Zcela jednoznačným trendem, který se týká všech masných výrobků včetně těch určených ke grilování, je, že zákazníci se výrazně více zajímají o obsah masa u masných výrobků nebo o původ masa,“ uvedl.

To samé platí i při nákupech online. Více než polovina zákazníků online supermarketu Rohlik.cz podle průzkumu preferuje při pravidelném nákupu masa od místních farmářů či z bio chovů.

Opékají i zeleninu nebo sýry

Online si lidé mohou objednat rozvoz masa na gril až na chatu. „Už druhým rokem se zaměřujeme na lokality kolem Štěchovic, Slap, Karlštejna, Mělníka nebo Sázavy. Objednat zboží si mohou lidé i ze širšího okolí Brna, Plzně, Pardubic, Hradce Králové nebo Liberce. Nejčastěji jim kurýři dovážejí maso na grilování spolu s vychlazenými nápoji,“ sdělil Právu Michal Perlík z Rohlik.cz.

Na gril lidé také stále častěji kromě masa dávají i další potraviny, například zeleninu či sýry.

Reklama

Související články

Čím pohostit přátele při letním posezení

Léto je dobou setkávání s přáteli při posezení na terase, při pikniku nebo grilování. Tyto příjemné chvíle strávené s těmi, které máte rádi, jsou často spojené...

Výběr článků

Načítám