Výrobce parmazánu Brazzale Moravia utržil loni rekordních 3,025 mld. Kč
02.12.2022 | ČTK
Společnost Brazzale Moravia z Litovle na Olomoucku, přední světový výrobce tvrdého sýra typu parmazán, loni zvýšila tržby o 309 milionů korun na rekordních 3,025 miliardy korun z 2,716 miliardy korun v roce 2020. Zisk sýrárny Brazzale Moravia ale meziročně klesl bezmála o 40 milionů korun na 29,8 milionu korun z 69,3 milionu korun v roce 2020. ČTK dnes data získala z výroční zprávy Brazzale Moravia.
Většina produkce parmazánu Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Na zahraničních trzích loni společnost Brazzale Moravia utržila 2,314 miliardy korun a v Česku 712 milionů korun. Export loni meziročně vzrostl o 205 milionů korun a prodej na tuzemském trhu se zvýšil o 104 milionů korun. Brazzale Moravia má přibližně třetinový podíl na celkovém vývozu sýrů z ČR.
Společnost Gran Moravia se v posledních letech snaží proniknout také na asijské trhy a postupně upevňuje pozici v Česku, kde provozuje síť 24 vlastních prodejen La Formaggeria Gran Moravia. Loni v nich utržila 264 milionů korun, o rok dříve 233 milionů korun.
Závod na výrobu parmazánu společnost Brazzale Moravia v Litovli-Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 6000 litrů mléka denně. V roce 2010 společnost rozhodla o zvýšení kapacity o 200.000 litrů mléka na 440.000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech.
Tvrdý sýr Gran Moravia tvoří zhruba dvě třetiny produkce litovelského podniku, který vyrábí také sýry provolone, scamorza, pařené sýry, ricotta, mozzarelly, caciotta a čerstvé výrobky pro podnikové prodejny. Litovelská společnost, která loni zaměstnávala v průměru 403 lidí, je součástí italské skupiny Brazzale.
beh gcm
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Podnikání
- Skupině Pivovary Staropramen předloni klesl zisk o 14 procent, prodala více piva (28.01.2023)
- Vinaři lisovali poslední hrozny z loňské sklizně, bude z nich slámové víno (26.01.2023)
- Se sushi má muž bohaté zkušenosti. Ve své restauraci ho teď propojuje s burritem (26.01.2023)
- Budvaru loni klesl výstav o 1,5 % na 1,78 milionu hl, hlavně kvůli Rusku (25.01.2023)
- Manželé vzkřísili kutnohorskou čokoládu. Teď Lidka sbírá na soutěžích triumfy (25.01.2023)
- Mlékárna Olma pořídí do svého skladu autonomní logistické vozíky (25.01.2023)
- Za posledních třicet let se rozrostl výběr pečiva jak v průmyslových, tak i řemeslných pekárnách (25.01.2023)
- Skupina Agrofert je jedním z největších soukromých zaměstnavatelů v Česku (23.01.2023)
- Prodejny potravin na vesnicích kvůli cenám energií končí. Nyní mohou žádat o dotaci (23.01.2023)
- Američané schválili světově první vakcínu pro včely (23.01.2023)