Potvrzuje se tak, že Češi jsou vybíravější a přecházejí ke kvalitnějšímu stravování. Méně než 120 korun jsou lidé ochotni za hlavní chod dne vydat jen ve třech moravských městech - v Ostravě, Olomouci a Jihlavě. Ve všech třech městech se průměrná útrata stravenkami pohybuje na 117 korunách.
Nejvíc se u oběda rozšoupnou hosté pražských a brněnských restaurací. V metropoli útrata přesahuje 143 korun, v Brně 134 korun.
Meziročně nejrychleji však útraty za rok do prosince stouply v Ústí nad Labem, a sice o 7,8 procenta na 120 korun.
Od polotovarů ke kvalitě
Trendem, který potvrzují restauratéři, je přechod k pestřejší nabídce a jídlům připravovaných z kvalitnějších surovin. Spotřebitelé také už nezůstávají jen u jednoho chodu.
„Už to není jen jedno hlavní jídlo a k tomu malý nápoj. Lidé si přiobjednávají nejčastěji polévku či malé zeleninové saláty jako přílohu, z nápojů restaurace stále častěji vybírají třeba kvalitní, ale dražší domácí limonády,“ shrnul vývoj Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.
Za čtyři roky od roku 2015 se průměrná útrata za oběd zvýšila o bezmála 26 korun na 127,40 korun. Výdaje tak vzrostly o více než čtvrtinu.
Zároveň se ukazuje, že se rozevírají nůžky mezi útratami obyvatel Prahy a Brna a ostatními regiony, což se dá pochopit tak, že česká i moravská metropole bohatnou rychleji než menší města.
„Zatímco v roce 2015 zaplatili Pražané za oběd v restauraci v průměru o 19 korun více než v Jihlavě, kde jsou ceny dlouhodobě nejnižší, v prosinci již byl rozdíl přes 26 korun,“ uvedl Vystrčil.
Pro letošní rok se hodnota stravného, určovaná vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí, navýšila ze 123 na 131 korun denně. Na maximální hodnotu dosáhnou častěji zaměstnanci firem, které využívají stravenkové karty Ticket Restaurant Card, než ti, kdo mají papírové stravenky.