Za oběd v restauraci Češi v listopadu zaplatili 176 Kč, o 25 Kč více než loni

Za oběd v restauraci Češi letos v listopadu utratili průměrně 176 korun, v meziročním srovnání asi o 25 korun více. Proti roku 2019 hospody prodaly o 31 procent obědů méně. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti Edenred, kterou má ČTK k dispozici. I když Češi za oběd utratili více, reálné příjmy z prodeje jídel kvůli rostoucím nákladům restauracím klesly, stojí ve zprávě.

Oběd v Praze letos v listopadu podle ní stál přibližně 199 korun, tedy o 42 korun více než loni stejnou dobou. V Brně pak cena oběda proti minulému roku vzrostla zhruba o 39 korun na 188 korun. V Praze a v Brně se však zdražuje pomaleji než v menších městech, vyplývá ze zprávy.

"Je to dáno tím, že v obou městech jsou ceny jídel dlouhodobě vyšší a v době ekonomické prosperity také rostly rychleji, než ve zbytku republiky," uvedla ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková. Oběd byl v listopadu nejlevnější na Vysočině, stál průměrně zhruba 159 korun.

V říjnu letošního roku podle společnosti Edenred oběd stál průměrně 174 korun. Minulý rok v listopadu ceny obědů v restauracích meziročně vzrostly asi o deset korun na 151 korun, stojí ve zprávě.

Za oběd Češi zároveň utratili více, než dostali od svých zaměstnavatelů v příspěvku na stravování, vyplývá ze zprávy. Cena daňově nejvýhodnější stravenky je od srpna 180 korun, kvůli inflaci se navýšila o 30 korun z původních 150. Podle průzkumu společnosti Edenred z letošního září ale firmy stravenku v hodnotě 180 korun většinou neposkytují. Stravenku nad 150 korun a více zaměstnancům nabízí zhruba 17 procent firem, vyplynulo z průzkumu.

Proti předcovidovému roku restauratéři v listopadu prodali o 31 procent obědů méně, od září roku 2020 to však bylo nejvíce. Přibližně osm z deseti jídel si lidé koupili přímo v restauracích, zbylé dvě tvořila rozvážková služba. Před rokem kurýr lidem donesl tři jídla z deseti.

Podle studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) z letošního listopadu je tento rok v ČR nejvyužívanější formou příspěvku na stravování oběd v kantýně. Na druhém místě skončily stravenky a na třetím finanční příspěvek v podobě takzvaného stravenkového paušálu. Ten mohou firmy svým zaměstnancům vyplácet od začátku loňského roku. CETA uvedla, že stravenkový paušál ke koupi obědu využívá jen čtvrtina příjemců. Letos by tak kvůli tomu měli restauratéři přijít o více než deset miliard korun.

Průměrná cena za oběd v restauraci

Město

Listopad 2020 (v Kč)

Listopad 2021 (v Kč)

Říjen 2022 (v Kč)

Listopad 2022 (v Kč)

Praha

157

170

197

199

České Budějovice

142

150

182

183

Plzeň

143

162

187

187

Karlovy Vary

140

140

169

170

Ústí nad Labem

134

141

157

160

Liberec

141

150

180

182

Hradec Králové

135

146

174

176

Pardubice

138

151

176

178

Jihlava

134

136

158

159

Brno

149

162

186

188

Zlín

131

133

160

160

Olomouc

125

135

159

162

Ostrava

130

144

169

171

ČR průměr

141

151

174

176

zdroj: Edenred

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii Podnikání

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info