Start-up Pivo jinak vstává z popela. Doslova. Teď chce přispět k záchraně českých minipivovarů

České minipivovary

České minipivovary Zdroj: ČTK

V posledních letech vyrostlo po celém Česku na 500 minipivovarů. Teď na ně tvrdě doléhá koronavirová krize. Na pomoc se jim opět vydává distribuční a dárková služba Pivo jinak, která sama čelila jiným nečekaným problémům.

Preference českých pivařů se mění. Ubývá „konzervativců“, pro které existuje jen jeden pivní styl a kteří jsou dlouhodobě věrní jedné značce. Naopak přibývá těch, kteří očekávají pestrost, kvalitu a nevšední chuťové zážitky. Díky tomu se v České republice začalo dobře dařit minipivovarům, tedy malým pivovarům s vysokým podílem ruční práce, kde se vaří méně než 10 tisíc hektolitrů piva za rok. 

Na žízeň po pivu z minipivovarů zareagovali v roce 2017 dva pivní nadšenci a založili službu Pivo jinak. „Slabým místem minipivovarů je distribuce,“ říká Michal Nadzon, jeden ze zakladatelů. Minipivovary nedisponují širokou distribuční sítí a vzhledem ke své velikosti si ji ani nemohou dovolit. Jsou schopny uspokojit poptávku v blízkém okolí, ale dopravit pivo do vzdálenějších regionů může být problém. Řešení se snaží nabídnout právě projekt Pivo jinak.

Jde v podstatě o předplatitelský pivní klub, kde si můžete na jeden až 12 měsíců předplatit malý či velký pivní box o šesti nebo 12 lahvích. Piva jsou výhradně z minipivarů a vždy unikátní – namixovaná tak, aby se neopakovala a člověk si rozšířil své pivní obzory. „Důležitý je u piva i jeho příběh. Ten si můžete přečíst v přiložené pivokartě, kde najdete různé informace a zajímavosti,“ doplňuje Václav Matějka, druhý ze zakladatelů. 

Začátek letošního roku ale přinesl katastrofu, kdy během jedné noci zcela vyhořel sklad. Firma tím přišla nejen o stovky lahví piva na svůj únorový rozvoz, ale i o celé zázemí. „Ze začátku to vypadalo beznadějně. Překvapila nás ale masivní vlna podpory od našich zákazníků. Tak jsme si prostě řekli, že to nevzdáme – tím spíš, že minipivovary nyní zažívají krušné časy a musí se jim pomoct,“ poznamenává Nadzon.

Pivo jinak obnovuje provoz právě nyní. V situaci, kdy jsou na tom pivovary ne možná nejlépe kvůli zásahu opatření na eliminaci epidemie Covid-19. První várka málo známých piv se na cestu ke svým zákazníkům znovu vydá už 28. května, kdy se projekt po pauze zase naplno rozjede.