Svijany třikrát stříbrné ve World Beer Idol

V profesionální degustační soutěži pivauspěly Svijanský Máz, Svijanský Rytíř a Svijanská Kněžna

Rovnou tři stříbrné medaile si z třetího ročníku profesionální degustační soutěže piva World Beer Idol odnesl Pivovar Svijany. V konkurenci 150 piv ze 17 zemí světa se jako jediná česká piva dokázaly prosadit Svijanský Máz, Svijanský Rytíř a Svijanská Kněžna. Oznámil to pořadatel světové soutěže Jakub Veselý.

Nejlepší evropští degustátoři, zástupci velkoobchodů a pivní publicisté se sešli v polovině ledna v Rodinném pivovaru Zichovec, aby vybrali světový pivní idol pro letošní rok. V komisi vedle sebe zasedl například respektovaný emeritní sládek pivovaru U Fleků Ivan Chramosil a mistr světa v pivním sommeliérství, Stephan Hilbrandt. Kontroling přihlášených vzorků podle Jakuba Veselého zaštítil Výzkumný ústav pivovarský a sladařský.

Těší nás, že se v těžké konkurenci vzorků ze 17 zemí světa prosadil i český zástupce. Oceněný pivovar Svijany dokázal, že tradičně vařený český ležák má v rozmanitém světě piva svoje místo a nepředpokládám, že by se na tom v budoucnu něco změnilo,” uvedl Jakub Veselý.

 Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutového způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobého zrání piva v ležáckých sklepích. Všechna jeho klasická, nepasterovaná česká piva doprovází dlouhý seznam různých cen. Svijanská Kněžna stála naposledy na stupních vítězů loni na podzim na osmém ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv z domácí české produkce CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2017.

„Vždy při takových příležitostech opakuji, že pro nás jsou nejdůležitější především reakce spotřebitelů. Ale samozřejmě nás těší i každé ocenění od odborné poroty, protože nám opět dokazuje, že naše tradiční výrobní postupy mají i dnes smysl,“ řekl k nejnovějšímu úspěchu svijanských piv sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Svijanská Kněžna 13 % se vyrábí z vybraných speciálních sladů, které jí dodávají specifickou kávově-karamelovou chuť. Ve Svijanech se vaří od roku 1999. Výborně se hodí k dobrému jídlu a mimořádnou oblibu si získala jako součást řezaného piva s kterýmkoli jiným pivem ze Svijan – různými kombinacemi lze dosáhnout různé chutě, vůně a stupňovitosti.

Svijanský Rytíř 12 % je za studena dochmelovaný ležák. Vyznačuje se velmi specifickou a unikátní hořkostí a ve Svijanech se vaří od roku 2001 při využití výjimečných chmelů z vlastních chmelnic pivovaru v oblasti Polepských Blat. Nese zřetelný rukopis sládka Petra Menšíka, z jehož experimentů s domácím vařením piva vlastně původně vznikl.

Svijanský Máz 11 % - svijanská klasika a nejprodávanější svijanské pivo jak v točené, tak lahvové variantě. Pivovar jej vyrábí již od roku 1998, kdy rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy “na žízeň” a silnějšími dvanáctkami - ležáky.

 

Pivovar Svijany

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 000 hl stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav až na loňských rekordních 638 399 hl a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutového způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu třinácti nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval přes 800 milionů Kč, naposledy do nové stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

 

www.pivovarsvijany.cz

www.facebook.com/svijany

www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany

www.instagram.com/pivovarsvijany/

 

Kontakt pro média:

Luboš Spálovský

Temper Communication

Tel.: 724 724 219

e-mail: lubos.spalovsky@temper.cz  

Tisk

Další články v kategorii Podnikání

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info