Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi oprašují obědové krabičky. Roste obliba rozvozu jídel

Šetřiví Češi sahají v době oběda stále častěji po krabičkách s jídlem, které si nosí z domova a oblíbenějšími jsou také rozvozy jídel. Potvrzují to údaje o transakcích z karty eStravenka, podle nichž vzrostlo meziročně využívání této služby o 40 procent.

Obědy v krabičkách získávají na oblibě. | foto: zdravestravovani.cz

S návratem zaměstnanců zpátky do kanceláří se některé firmy snažily vyjít vstříc úpravou vybavení kancelářských prostor. Na různých pracovištích vznikly nové jídelní zóny, kde mají zaměstnanci prostor se najíst. I proto se obědovým krabičkám v současné době daří.

„Kolegové vedle vlastních krabiček hodně využívají i dovážkové služby obědů. Máme proto několik kuchyněk, jak pro úpravu stravy, tak s prostorem pro konzumaci,“ uvádí personální ředitel společnosti Nippon Petr Janout.

„Za změnou je kombinace různých důvodů. Během covidu lidé na obědy chodit nemohli, navíc si začali víc osvojovat principy zdravého stravování. A v současnosti se přidal vliv silné inflace, kdy ceny obědů v restauracích poměrně hodně rostou,“ říká Kamil Bareš, obchodní ředitel personální společnosti Předvýběr.cz.

Nejde o nijak razantní změnu zvyklostí, nový trend však potvrzuje zhruba třetina zaměstnavatelů. Roste navíc i objem peněz, které jdou přes rozvozové služby, konkrétně o 46 procent.

Smažák k obědu ve Sněmovně stojí 78 Kč. Za kolik se jí v kantýnách politiků

A kromě častějšího využívání rozvozu stoupá průměrná útrata, která se momentálně pohybuje okolo 350 korun. Více zaměstnanců totiž často objednává jídlo společně. Průměrný počet položek v hromadné objednávce, kdy jeden kolega objedná u rozvážkové služby jídla pro více lidí, během pandemie stoupl o 10 až 15 procent.

Po rozvolnění opatření přitom zůstal na stejné úrovni jako během přísných lockdownů, potvrzuje česká platforma specializující se na rozvoz jídla Dáme jídlo.

„Pozitivním dopadem je výrazné zkvalitnění rozváženého jídla. Zatímco v minulosti se dovoz jídla týkal především pizzy a obecně fastfoodové strany, v posledních měsících začaly jídlo s sebou nabízet i špičkové restaurace, které si zakládají na kvalitě a čerstvosti surovin,“ vysvětluje Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika, která se specializuje na péči o zaměstnance.

„Zvýšila se nabídka, zlepšily obalové a přepravní materiály, zvýšilo se množství rozvozových firem i konkurence mezi nimi. To vše přispívá k tomu, že se standard rozvážené stravy zvýšil a že je o něj větší zájem,“ dodává Nicoletti.

Restauracím se propadly tržby

Změnu přístupu ze strany spotřebitelů sledují už některé restaurace, jak potvrdil místopředseda asociace restauratérů Apron Luboš Kastner. A vůbec se jim to nelíbí.

„Roztáčí se spirála, kdy na jedné straně nemáte potřebné tržby na pokrytí všech provozních nákladů restaurace a na straně druhé jste nucen zvyšovat mzdy zaměstnancům, aby vám neodešli,“ komentuje situaci v gastronomii Lukáš Tesárek, ředitel gastronomického provozu Malostranské besedy.

Pokles příjmů zaznamenávají restauratéři zejména v době obědů. Ty sice ve srovnání s minutkovou kuchyní podražily méně, ale úbytek hostů se u nich projevil razantněji. „Vidíme velký propad počtu transakcí i související propad tržeb. Pozorujeme také velké poklesy v pondělních a úterních tržbách, naopak na konci týdne si lidé více dopřejí,“ říká Kastner.

S poklesem tržeb restaurací v úvodu týdne souvisí stále patrnější snaha lépe zužitkovat jídlo z víkendu.

„V pondělí a v úterý si už do práce pravidelně nosím krabičku s tím, co rodina v neděli nedojedla,“ říká čtyřicetiletá Veronika z jedné z pražských kanceláří.

Faktorů, kvůli nimž se nechodí do restaurací tolik jako před pandemií, může být více. Lidé více pracují z domova, navykli si vařit doma nebo omezují výdaje vzhledem k růstu cen prakticky všeho.

„Za vypíchnutí také stojí skutečnost, že restaurace zdražují pozvolna a často i s určitým zpožděním. Není to třeba jako benzin a nafta, jejichž ceny skokově rostou. V posledních měsících řada restaurací zdražila o deset až dvacet procent, závisí na lokalitě i jednotlivých položkách a zdražování bude pokračovat,“ uvádí Jana Kohoutová, mluvčí společnosti SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

V USA vzniká další vysokorychlostní železnice. Spojí Las Vegas a Kalifornii

23. dubna 2024

V pondělí se v USA zahájila výstavba nové vysokorychlostní železniční tratě. Projekt společnosti...

KOMENTÁŘ: Budou ještě někdy v Česku nízké a předvídatelné ceny energie?

23. dubna 2024

Premium Po energetickém cenovém šoku je na stole otázka: Lze ještě vůbec někdy doufat v nízké a...

Větší než největší. Rekordní 3D tiskárna umí vytvořit víc domů najednou

23. dubna 2024  19:26

Univerzita v americkém Maine představila novou výkonnou 3D tiskárnu, která je schopna vytvářet...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...