Klobásy z Itálie mohou obsahovat závadné listerie
23.09.2022 | SVS ČR
Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před italskými klobásami, které se prodávaly i v České republice. Je zde nebezpečí, že by mohly obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie. Zákazníci těchto produktů v prodejně v Chrášťanech u Prahy nakoupili více než 50 kg. Pokud výrobek mají doma, neměli by jej konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.
O přítomnosti rizikových produktů na českém trhu obdržela SVS informace prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Italské dozorové orgány informovaly ostatní členské státy Evropské unie o preventivním stahování zmíněných výrobků v souvislosti s případy onemocnění způsobenými listériemi na území Itálie.
Tři různé druhy italských klobás od téhož italského výrobce Agricola Tre Valli Soc.Coop A.R.L byly dle výsledků šetření v prodeji v jediné prodejně v ČR: Max Food SE, Za Tratí 235, 252 19 Chrášťany. Do jiných prodejen nebyly distribuovány. Do ČR bylo dovezeno 123,75 kg drůbežích klobás. Z tohoto množství se podařilo stáhnout z prodeje 68,4 kg. Zbývajících více než 55 kg se prodalo. I vzhledem k datům spotřeby mohou mít větší či menší část tohoto množství zákazníci doma.
Identifikace výrobku:
Název: Klobásy: Wudy Classico 250 g; Wudy Formggio 150 g; Wudy Grill 250 g
Výrobce: Agricola Tre Valli Soc.Coop A.R.L.
Příjemce zásilky: Max Food SE, Za Tratí 235, 252 19 Chrášťany
Datum minimální spotřeby (DMT): stahují se výrobky s těmito DMT – 21 9.2022, 27.9.2022, 15.10.2022, 23.10.2022, 25.10.2022, 30.10.2022, 31.10.2022, 1.11.2022, 11.11.2022, 12.11.2022, 13.11.2022, 16.11.2022
Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
Další články v kategorii Potravinářství
- Celníci odhalili v dodávce na D8 dodávku převážející tunu závadného masa (28.11.2023)
- Mlékárna Net Plasy meziročně zvýšila tržby, opětovně však skončila ve ztrátě (28.11.2023)
- Česká čokoláda Lidka ve světě opět zazářila, do Kutné Hory putují dvě medaile (28.11.2023)
- Ryby z našich řek bych raději nejedl, říká vědec (28.11.2023)
- Vinařský trumf. Spotřební daň by vylepšila rozpočet jen o 1,45 miliardy (28.11.2023)
- Životní úroveň v Česku loni klesla, říká statistika. Z V4 jsme na tom nejlépe (27.11.2023)
- Úctyhodná tradice. Tři sta let stará hospoda láká na vyhlášené pečené koleno (27.11.2023)
- Budvar stáčí vánoční pivo, proto nestávkuje, ČZ zastavila výrobu na deset minut (27.11.2023)
- Boj o geneticky modifikované pivo: Amerika to zkouší, Evropa se brání (27.11.2023)
- AP: Ruští spotřebitelé jsou v úzkých kvůli přetrvávající vysoké inflaci (27.11.2023)