V podzimní části potravinové sbírky se vybralo 684 tun zboží, meziročně méně
06.12.2024 | ČTK
V podzimní části potravinové sbírky se vybralo 684 tun zboží, meziročně méně. Lidé darovali 612 tun potravin a 72 tun drogerie. Většina se vybrala na konci listopadu přímo v obchodech, do tohoto úterý se lidé mohli zapojit ještě nákupem v internetových obchodech. O konečném výsledku sbírky dnes ČTK informovala Vendula Seifertová z federace potravinových bank. Loni se v podzimním kole sbírky vybralo 718 tun zboží. Nynější nižší výtěžek mohl podle organizátorů souviset s tím, že lidé už v září věnovali bankám zboží pro lidi zasažené povodněmi.
Sbírka se koná dvakrát ročně - na jaře a na podzim. Celkem letos potravinové banky získaly rekordních 2049 tun zboží. Suma zahrnuje i pomoc, kterou lidé darovali během zářijových povodní.
S podzimní sbírkou pomáhalo přes 5400 dobrovolníků, konala se v 2250 prodejnách a e-shopech. Skončila toto úterý, na které připadlo Giving Tuesday, tedy Dárcovské úterý. "Výsledek nás velmi překvapil, i vzhledem k nedávné ohromné materiální pomoci, kterou lidé prostřednictvím potravinových bank darovali v době povodní," uvedl Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank.
Vybrané zboží potravinové banky rozdělí mezi seniory, rodiny samoživitelů, pěstounské rodiny, handicapované osoby i lidi bez domova, kteří se potýkají s tíživou životní situací.
Organizátoři uvedli, že v posledních sbírkách více lidí přispívá prostřednictvím e-shopů. Nyní zboží z internetových obchodů činilo 12,7 procenta z celkového objemu. Díky těmto darům mohou potravinové banky dokoupit zboží, které se ve sbírce nevybere, nebo speciální zboží, jako jsou bezlepkové potraviny.
"Jsme rádi, že roste počet obchodů, které nabízejí možnost darovat on-line a že sbírku propagují až do posledního dne. Poslední darovaný balíček zákazník koupil dvě minuty před půlnocí posledního dne sbírky,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.
Sbírka potravin se v Česku koná od roku 2013. Jarní kolo organizátoři plánují na 26. dubna 2025.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Burger King v Česku reaguje na rostoucí zájem o rostlinné stravování. Nově ho podporuje s organizací ProVeg (14.01.2025)
- Vinaři se více než počasí obávají nepředvídatelného podnikatelského prostředí. Očekávají bouřlivé diskuze na půdě EU (14.01.2025)
- Ochranu původu zboží bude nově zajišťovat pouze EU (14.01.2025)
- Až 70 procentům vinařů v ČR loni klesly příjmy, úroda byla nižší, ale kvalitní (14.01.2025)
- Zájem o domácí zabijačky dlouhodobě klesá, loni jich bylo 22.500, dříve 100.000 (13.01.2025)
- Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivo (13.01.2025)
- Ministerstvo chystá změny v potravinářství: Pod lupou bude hummus, miso i mák (13.01.2025)
- Generace Z se učí omezovat plýtvání potravinami, výzkumníci pro její edukaci využijí interaktivní aplikaci i spolupráci s influencery (10.01.2025)
- Firmy se nakonec rozloučily s tradičním rumovým éterem. Bolelo je to (10.01.2025)
- Nejlepší kolekci letošního Salonu vín má Vinařství Hanzel z Dobšic na Znojemsku (10.01.2025)