České máslo je kvalitnější než to německé, ukázal test

Odborný magazín dTest nechal v laboratoři otestovat celkem 20 různých másel, přičemž 18 vzorků pocházelo z českých regálů a zbylé dva výrobky z německého trhu pro srovnání. Dobrou zprávou je, že si máslo z českých mlékáren zachovalo svou kvalitu i po zdražení, to se o německých říci nedá.

"Tři másla vyrobená v německých mlékárnách obsahovala výrazně více než povolená dvě procenta netukové sušiny. Ta v másle může zůstat, když se během výroby máslo dostatečně nepropírá nebo se z něj dostatečně neodebírá podmáslí,“ shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

„Konkrétně jde o máslo Arla Foods Deutsche Markenbutter prodávané v Německu a dva německé výrobky dostupné na našem trhu – Norma/Landfein Deutsche Markenbutter a Molkerei Ammerland Německé máslo. Všechny tři vzorky proto nevyhověly evropským ani německým předpisům,“ upřesňuje Hoffmanová.

Nepatrně více než dvě procenta netukové sušiny zjistil dTest ještě v rovněž v Německu vyrobených máslech značky Pilos a Meggle Alpenbutter z německého obchodu. Obě másla si za ni proto odnesla dostatečnou známku.

Zapeklití Němci

Zajímavostí másla Meggle z německého trhu je, že jeho dvojče z českého obchodu Meggle Alpské máslo bylo z pohledu tukuprosté sušiny zcela v pořádku a získalo i lepší známku v senzorickém hodnocení, protože jeho vůně, chuť a konzistence se více blížila máslovému ideálu.

Deklarovaný obsah tuku se nelišil a v naměřených hodnotách se objevil rozdíl 0,5 procenta ve prospěch vzorku prodávaného v České republice.

Meggle vyrobené pro český trh získalo v celkovém hodnocení dTestu 63 procent, kdežto německé jen 51 procent. Dvojí kvalita másla tentokrát zvýhodnila české spotřebitele. Tyto a další výsledky testů dvojí kvality výrobků jsou zdarma dostupné na webu www.dvojikvalita.cz.

Podle evropských předpisů má mít máslo mezi 80 procent až 90 procent tuku. V České republice jsou nejběžnější másla 82 procent, občas se objevují i 84procentní másla.

„Obsah tuku je jeden z povinných údajů, který vždy na obalu másla najdeme. Deklarovanou tučnost dodržely všechny vzorky, ovšem tři německá másla jen s odřenýma ušima, tedy jen při započtení nejistoty měření. Šlo o stejné vzorky, které chybovaly v množství tukuprosté sušiny,“ konstatuje Hana Hoffmannová.

Nejtučnější másla patřila zároveň mezi absolutní vítěze ­– o první příčku se dělí dva produkty Mlékárny Hlinsko – Billa České máslo 84 procent, které obhájilo své prvenství z loňského testu, a Tatra Farmářské máslo.

Přehled testovaných másel najdete na webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky testu přineslo listopadové vydání časopisu dTest.

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info