O kvalitě piva se rozhoduje už ve sladovně. Nová sezona tu právě začala
11.10.2024 | Pivovar Bernard
Produkce Sladovny Bernard v Rajhradě u Brna se po letní odstávce znovu rozběhla. Na úvod požehnal dobrému dílu i lidem ve sladovně převor místního kláštera, od té chvíle se tři desítky zaměstnanců v kontinuální výrobě nezastaví až do května. Slad tu vzniká tradičními postupy se zásadním podílem lidské práce, díky kterým získává ideální vlastnosti pro vaření českého ležáku.
„Výroba sladu je závislá na počasí, resp. na vhodné teplotě, příliš vysoká patřičnému klíčení nesvědčí, proto se produkce sladu na léto přerušuje. Odstávka pravidelně využijeme na údržbu a modernizaci,“ vysvětluje generální ředitel sladovny Josef Vávra.
Rajhradská sladovna od podzimu až do příchodu teplého letního počasí zpracuje více než 8 tisíc tun kvalitního ječmene z okolí a z Vysočiny. Vyprodukuje až 6,5 tisíc tun sladu, jehož největším odběratelem je Rodinný pivovar Bernard, část produkce odeberou české a zahraniční minipivovary.
Moderní technologie nepopírá tradiční výrobní postupy
Výroba sladu tu probíhá tradičními postupy, to ovšem nevylučuje využití nejmodernějších technologií. Přísnou kontrolu vstupních surovin kromě laboratoře zajišťuje nová čistící a třídící linka. Rajhradská sladovna je jedinou u nás, která k zajištění špičkové kvality výsledného produktu využívá také optický třídič, který „prohlédne“ každé jedno zrnko ječmene. Pokud není pořádku, k dalšímu zpracování se nedostane, přístroj jej odstraní.
Přežila dva požáry i rozhodnutí o uzavření
Historie sladovny v Rajhradě se píše od roku 1872. Úspěšné éry sladovny, která původně především exportovala, střídala období méně úspěšná. Sladovna dvakrát v historii vyhořela – poprvé v roce 1919. Za druhé světové války se proměnila na zbrojovku, vyráběly se tu díly pro letadla a také pro německé rakety V-1 a V-2. Následně tu při osvobození probíhaly boje německých jednotek s Rudou armádou a sladovna vyhořela podruhé. Výroba byla obnovena v roce 1951. Od roku 2000 vlastní sladovnu Rodinný pivovaru Bernard, který podnik určený k uzavření zachránil, do modernizace provozu postupně investoval již desítky milionů korun. Rajhradská humnová sladovna je největší ve střední Evropě.
Další články v kategorii Potravinářství
- Brazílie zkoumá, zda její divoká vanilka nahradí madagaskarskou (05.11.2024)
- Vinaři letos dodají na trh o třetinu méně svatomartinských vín, cena bude stejná (04.11.2024)
- V USA pije alkohol 62 procent dospělých, největší spotřeba je v Kalifornii (04.11.2024)
- Co s miliony litrů závadné kokakoly? Likvidaci ztěžují cukr i kyselina fosforečná (04.11.2024)
- VIDEO: Rybářská tradice žije. Výlov na Pardubicku přilákal davy lidí (04.11.2024)
- Anketa: Za svatomartinské menu letos Češi utratí přibližně stejně jako loni (04.11.2024)
- Šlechtitelský chov hus v Byňově husy nezdražil, kilogram živé váhy je za 140 Kč (04.11.2024)
- „Běžné ceny“ supermarketů jsou jen dalším nástrojem, jak mást zákazníka (04.11.2024)
- Máslo nad zlato. Ruská ekonomika se přehřívá, Putin dál přikládá pod kotel (03.11.2024)
- Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům (02.11.2024)