Jihomoravské pivovary připravily na dobu adventu pivní speciály
24.11.2022 | ČTK
Adventní speciály, které jsou obvykle silnější než běžná piva a vynikají zvláštní chutí či barvou, připravily na nadcházející sváteční období některé jihomoravské pivovary. Většina z nich bude mít piva připravená buď o prvním adventním víkendu, tedy od pátku 25. listopadu, od pondělí 28. listopadu, ale nejpozději od 1. prosince. ČTK to řekli zástupci dotázaných pivovarů.
Největší pivovar v kraji, Starobrno, se po loňském zkušebním ročníku vrací s adventním speciálem s nezvyklou rubínovou barvou. Cílem je založit podobnou tradici, jako se to podařilo se Zeleným pivem na Zelený čtvrtek. "Silné ochucené adventní pivo má oproti loňsku vyšší plnost. Extrakt původní mladiny, dříve stupňovitosti, je 13,5 procent hmotnostních, hořkost činí 28 jednotek IBU. Za rubínovou barvu adventní speciál vděčí kombinaci technologie a použitých surovin," uvedl jeden z autorů receptury a vrchní sládek pivovaru Starobrno Jiří Brňovják.
Na chuť a vůni hrušek vsadily hned dva brněnské pivovary - Lucky Bastard a Harry. Lucky Bastard ze skupiny Czech Craft Beer (CCB) nabídne od začátku prosince dvanáctistupňový speciál Pear Pussy s hruškovou šťávou a kořením. "K dispozici bude v lahvích a ve vybraných restauracích i na čepu. Uvařili jsme jej 2000 litrů, což by mělo vydržet na celý advent," uvedla za CCB Kateřina Nováková.
Pivovar Harry, který sídlí v centru města, nazval svůj speciál Pear:O, což vystihuje jeho hruškovou podstatu. "Stylově jde o Weizenbock typický pro vánoční svátky. Je to vánoční klasika - silný, polotmavý, velmi plný weizen má tradici v Německu jako adventní záležitost. My jsme do něho přidali hrušky, pomerančovou kůru, skořici a hřebíček, které dominují pak společně v chuti a vůni a dělají dojem vánočního punče. Uvařili jsme celkem 10 hektolitrů, takže ho snad bude dost," uvedl Petr Syřiště z pivovaru Harry.
Hned tři adventní speciály začne od pondělí 28. prosince nabízet pivovar Petr Hauskrecht z Brněnské pivovarnické společnosti. Adventní speciál PH 16 Petr Bock obsahuje kromě tradičního plzeňského sladu z humnové sladovny i slad mnichovský a karamelový. Díky bezmála tříměsíčnímu zrání má jantarově červenou barvu a plné sladové tělo s lehce medovými tóny podbarvené doznívající hořkostí. S obsahem 6,3 procenta alkoholu ale není tím nejsilnějším, co z Hauskrechta uvařili. PH 21 Consagrator je zatím nejsilnějším pivem z tohoto pivovaru a má devět procent alkoholu. Byl uvařen z pěti sladů a má kaštanově hnědou barvu. Z tohoto speciálu vychází i poslední adventní speciál Kraken Doble - Reserva de Caribe. "Doppelbock PH 21 Consagrator jsme na tři měsíce svěřili do péče stařeného dubu, napuštěného rumem z ostrova Trinidad v Karibiku. Díky dubovým tříslovinám a 11 tajným bylinám obsaženým v rumu, získává toto pivo jemný nádech karamelu a vanilky," uvedl zakladatel pivovaru a vrchní sládek Petr Hauskrecht.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Kdo zvyšuje ceny potravin? (07.02.2023)
- Vinařská mozaika se mění. V kurzu je Pálava i ryzlinky, trend bublinek neutichá (07.02.2023)
- V Brně dnes začíná veletrh potravinářských technologií Salimatech (07.02.2023)
- Japonští chovatelé wagyu sází na technologie (07.02.2023)
- Domácí chleba bez práce. Mlýn Perner přináší na trh nové chlebové směsi (06.02.2023)
- Starobrno se vaří už 150 let, u jeho zrodu stáli židovští podnikatelé (06.02.2023)
- Češi začali méně plýtvat jídlem. Otlučená zelenina už nevadí, říká průzkum (06.02.2023)
- Varování před alkoholem na víně, které chce Irsko, vnímá Svaz vinařů negativně (06.02.2023)
- Američané vyšli vstříc uměle vypěstovanému masu. Pro většinu obchodníků je ale nevýhodné (05.02.2023)
- Makro krotí ceny. Zákazníkům nabízí až osm tisíc položek výhodněji (04.02.2023)