Průzkum: Na Vánoce si lidé častěji než kapra dají kuřecí či krůtí řízek

Ke štědrovečerní večeři si lidé častěji než kapra dají kuřecí či krůtí řízek, vyplývá z průzkumu řetězce Penny mezi 2000 respondenty z ČR prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Z průzkumu vyplývá, že devět z deseti Čechů na letošní Vánoce připraví bramborový salát, každý osmý Čech zkusí recepty odlehčit, pětina lidí sáhne po předpřipravených pokrmech. Průzkum má ČTK k dispozici.

Téměř tři čtvrtiny lidí plánuje podle průzkumu na Štědrý den smažit řízky, nejčastěji kuřecí a krůtí, víc než čtvrtina respondentů sáhne po vepřovém nebo telecím. Kapra budou lidé připravovat méně, na štědrovečerní menu ho zařadí necelá polovina Čechů.

Někteří lidé místo kapra zvolí jinou rybu, podle průzkumu si 23 procent lidí dá lososa nebo pstruha. Téměř čtvrtina lidí bude vařit rybí polévku, na každém pátém stole nebude chybět vinná klobása.

Řetězec Albert naopak tvrdí, že na štědrovečerní tabuli dominují ryby, zejména losos a kapr. Globus před Vánoci eviduje zájem o ryby i maso. Přestože kapr má stále vysoké zastoupení v prodejích, zákazníci podle mluvčí řetězce Anety Turnovské na štědrovečerní tabuli vyhledávají čím dál více lososa obecného.

On-line supermarket Košík uvádí, že celoročně prodají nejvíce lososa a tresky, před Vánoci se ale poptávka mění a lidé více experimentují, vyhledávají například uzené rybí filety nebo například rybí maso. "Prosazují se nejen mořské ryby, ale také pstruh pro svou cenovou dostupnost a výživové hodnoty anebo candát kvůli pevnému masu, které se dobře smaží," uvedla šéfka marketingu Košík.cz Klára Tanzerová.

Řetězec Lidl na dotaz ČTK uvedl, že preference zákazníků jsou před Vánocemi stálé, největší zájem evidují o kuřecí řízky, vinné klobásy a ryby, o které ale podle řetězce roste zájem. Lidl, stejně jako Tesco a Billa, letos neumožní prodej kaprů z kádí před svými obchody, nabídnou ale zpracované maso.

Podle Penny průzkum ukázal, že spoustu lidí na Vánoce pokrmy kombinuje, mnozí k bramborovému salátu přiloží kapra, řízek i vinnou klobásu. Tři procenta respondentů letos vyzkouší vánoční recepty ze zahraničí, šest procent lidí připraví netradiční jídla. Zdravější verzi vánočních jídel, kdy například majonézu vymění za jogurt, plánuje nachystat 13 procent Čechů. V tradičních úpravách takzvaně na modro nebo na černo kapra připraví sedm procent dotázaných.

Zhruba 80 procent Čechů vánoční menu připraví sami, zbylých 20 procent koupí předpřipravené jídlo. "Rostoucí poptávku po tradičních českých pokrmech v pohodlné, předpřipravené verzi pozorujeme dlouhodobě. Nemalý podíl Čechů je totiž toho názoru, že čas jinak strávený v kuchyni raději prožije se svými blízkými nebo přípravami na Štědrý večer," uvedl mluvčí Penny Tomáš Kubík.

Podobný trend v posledních letech eviduje také on-line supermarket Rohlík, letos očekává zvýšený zájem o připravená jídla ke štědrovečerní večeři zhruba o 20 procent.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info