Potravinářská komora ČR diskutovala s ministrem Nekulou o kompenzacích pro potravináře
01.07.2022 | Potravinářská komora
V minulém týdnu proběhlo pravidelné jednání Představenstva Potravinářské komory ČR (PK ČR) mimořádně na Ministerstvu zemědělství (MZe). Jednání se mimo zástupců PK ČR zúčastnil ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ředitel odboru Martin Štěpánek. Hlavním tématem jednání byly kompenzace cen energií v potravinářství.
Diskutující se dále věnovali problematice předsednictví ČR v Radě Evropy, dočasného krizového rámce státní pomoci na podporu hospodářství EU v souvislosti s ruskou vojenskou agresí vůči Ukrajině, otázkám úlohy potravinářského sektoru v rámci kritické infrastruktury a vládnímu návrhu zákona o významné tržní síle.
Ministr Nekula ocenil vzájemnou komunikaci mezi MZe a PK ČR právě zejména v otázce návrhu zákona o významné tržní síle, kdy po vyjasnění všech šumů a neustálých pozměňovacích návrhů se projednávání posunuje dopředu a existuje reálný předpoklad schválení zákona v průběhu září.
Diskutující apelovali na ministra Nekulu, aby pomohl potravinářskému sektoru a podpořil tak konkurenceschopnost českých výrobců potravin. Řada zemí Evropské unie již využila dočasného krizového rámce EK a pomohla tak svým podnikatelům. Pokud vláda potravinářům nepomůže převálcují je výrobci z okolních států, například v Německu, kde jsou energie levnější než v ČR nebo Polsko a Maďarsko, kde jsou díky dotacím až o 30 až 40 procent nižší výrobní náklady a potraviny jsou tak výrazně levnější.
Členové PK ČR upozornili ministra Nekulu, že pokud nedojde ke kompenzacím energií nebo jiné podpoře, skončí minimálně 15 % drůbežářských provozů, producenti vepřového masa i většina malých a středních pekáren. Zástupci potravinářů na závěr uvedli, že bez pomoci přežijí 2-3 měsíce, déle ale ne. Nicméně kritické období přijde pravděpodobně až po letních prázdninách.
Další články v kategorii Potravinářství
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)
- Češi umějí pomáhat. Jarní Sbírka potravin vynesla 467 tun zboží (15.04.2024)
- Gastronomický průvodce Gault & Millau bude hledat nejlepší české restaurace (12.04.2024)
- Skupina Kofola odhaduje, že jí letos vzrostou tržby meziročně o čtvrtinu (12.04.2024)
- České pěstitele trápí dovoz namleté mouky z Ukrajiny (12.04.2024)
- Čeští výzkumníci se snaží zvýšit výživnou hodnotu hmyzu pro člověka (11.04.2024)