Míša dort z Pekárny Blansko obsahoval příliš zahraničních surovin. Přišel o značku Regionální potravina

Pekárny Blansko přišly u výrobku Míša dort o značku Regionální potravina. Kontrola u výrobce zjistila, že dort obsahoval až 56 % surovin ze zahraničí. Přitom pro Regionální potravinu je přípustné pouze poloviční množství.

Značkou Regionální potravina jsou značeny zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou svým původem úzce spojeny s konkrétním regionem. Podmínkou je, aby tyto výrobky obsahovaly minimálně 70% podíl místních surovin s tím, že hlavní surovina musí být výhradně z tuzemského původu.

Stává se však, že po získání prestižní značky někteří výrobci úmyslně či nedopatřením nesplní podíl lokálních surovin. Značku Regionální potravina spravuje Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF), který při zjištění pochybení, může udělenou značku odejmout. To potvrzují i slova tiskové mluvčí SZIF Vladimíry Novákové. „Pokud Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa zjistí jakoukoli nesrovnalost, okamžitě situaci řešíme,“ říká Nováková.

Výrobek obsahoval vysoký podíl zahraničních surovin

Míša dort, za jehož výrobou stojí Pekárny Blansko, získal označení Regionální potravina Jihomoravského kraje v loňském roce. Letos výrobek o prestižní ocenění přišel. Státní zemědělská a potravinářská inspekce během kontroly totiž zjistila, že Míša dort obsahoval 54 až 56% podíl surovin se zahraničním původem. Konkrétně se jednalo o suroviny z Německa, Rakouska, Polska a Holandska. Pravidla Regionální potraviny ale umožňují ve výrobku využít maximálně 30 % zahraničních surovin.

O značku Regionální potravina dříve přišly pomazánky, klobásy i koláče

Pekárny Blansko ale nejsou jediným výrobcem, kterému SZIF označení Regionální potraviny odebral. Letos v březnu přišel o označení produkt s názvem Pomazánek, který vyrábí farma Údolíčka Jana Junka. V tomto případě bylo označení odebráno z hygienických nedostatků ve výrobě.

Loni o značku Regionální potravina přišla Ruprechtická bylinková klobása od výrobce MASO RYDVAL či Celozrnný koláč se sezónním ovocem z Koláčkovy pekárny. Koláč obsahoval české suroviny pouze v sezóně sběru ovoce. Mimo sezónu bylo české ovoce nahrazeno surovinami z jiných zemí.

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info