Kralupská balírna ryb firmy Bidfood zvýšila kapacitu na předvánoční sezonu

Kralupská balírna čerstvých ryb firmy Bidfood zvýšila kapacitu na předvánoční sezonu na více než 320 tun zpracovaných ryb měsíčně, dřívější plán byl 300 tun. Zvýšil se i počet pracovníků, a to ze 70 zhruba na 80. ČTK to řekl výrobní ředitel kralupského závodu Daniel Volf. V Kralupech Bidfood zpracovává kromě čerstvých a chlazených ryb také ryby hluboce zmrazené, zvěřinu a červené maso, tedy hovězí a vepřové.

Zpracování čerstvých a chlazených ryb funguje v nové továrně, do které Bidfood investoval 400 milionů korun. Otevřel ji v červenci. Původní budova v roce 2020 vyhořela. Pracovníci zde ryby filetují, porcují a balí. Větší ryby, například několikakilogramové lososy, pomáhá vykostit a porcovat speciální linka. "Menší ryby se zpracovávají manuálně," uvedl Volf. Více než 90 procent ryb pochází ze zahraničí, z tuzemských ryb je kromě kapra podle Volfa vysoký zájem také o pstruhy.

V soustavě akvárií mají v kralupském Bidfoodu i humry, kteří zde dočasně, obvykle maximálně týden, žijí ve speciálně upravené mořské vodě. Na její kvalitu pravidelně dohlíží odborník. V předchozích dvou letech byl v důsledku vyhořelé továrny prodej humrů zastavený.

Kosti a kůže z ryb odebírá výrobce krmiv pro zvířata, další využití mají i speciální polystyrenové přepravní boxy, které Bidfood zpětně odebírá, slisuje a předává k výrobě izolací. Vzhledem k růstu nákladů na energie společnost plánuje, že příští rok na střechy umístí solární panely.

Zpracování zvěřiny provozoval Bidfood do letošního září v opavském závodu, kde se nyní soustředí na červené maso a mimo jiné na staření hovězího. Letošní objem zvěřiny v Kralupech by měl být kolem 800 tun vykoupených zvířat měsíčně, z čehož je kolem 350 tun masa. V ČR má Bidfood asi osm výkupních míst a také pojízdnou výkupnu. Odebírají vyvrženou zvěř bez hlavy. V Kralupech se pak stahuje z kůže, vykosťuje, porcuje a zabalí. "Většina se zamrazuje, protože se jedná o sezonní záležitost," doplnil Volf.

Bidfood Czech Republic je součástí potravinářské skupiny Bidcorp, což je druhý největší distributor potravin do gastronomie na světě. Bidfood vyvíjí a vyrábí potraviny pod vlastními značkami, například Nowaco nebo zmrzliny Prima.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info