FAO: Světové ceny potravin v záři vzrostly nejvýrazněji za rok a půl

Světové ceny potravin v září zaznamenaly nejprudší nárůst za rok a půl, zejména v důsledku výrazného zdražení cukru. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v září meziměsíčně zvýšil o tři procenta na 124,4 bodu.

Index cen cukru vzrostl dokonce o 10,4 procenta. Stály za tím zhoršující se vyhlídky pro sklizeň cukrové třtiny v Brazílii a rozhodnutí Indie zrušit restrikce na používání cukrové třtiny k výrobě etanolu, píše FAO.

Index cen obilovin se v září meziměsíčně zvýšil o tři procenta. Za jeho růstem stály vyšší exportní ceny pšenice a kukuřice. Světové ceny rýže nicméně o 0,7 procenta klesly.

Index cen mléčných výrobků vzrostl o 3,8 procenta a index cen rostlinných olejů si připsal 4,6 procenta. Mírný nárůst vykázal rovněž index cen masa, který se zvýšil o 0,4 procenta.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info