Rostoucí náklady se citelně odrazí na cenách pečiva
19.01.2022 | pekarske-technologie.cz
S rostoucími cenami vstupních surovin, energií, mzdových nákladů i obalového materiálu roste i cena pečiva. Ze surovin můžeme dát za příklad mimo jiné i droždí, jehož cena se v posledních letech neustále šplhala vzhůru. O tom, že se rapidně zvýšila cena energií, ví celá republika, jelikož skokové zdražení citelně zasáhlo i domácnosti. Kromě již zmíněných aspektů se na rostoucích nákladech pekáren podepsala také protikovidová opatření a nutnost nakoupit ochranné pomůcky a testy pro zaměstnance. Dle odhadů mohly celkové náklady pekáren v důsledku působení všech zmíněných faktorů vzrůst průměrně asi o 30 %.
Jak hluboko bude muset zákazník sáhnout do peněženky?Řetězce i pekárny se snažily delší dobu držet ceny nízko, avšak v současné situaci to již není možné. Ke zdražení se uchýlil například i obchodní řetězec Kaufland, kde se cena tukového rohlíku vyšplhala na 2.30,- Kč a překonala tak dříve nepokořitelnou hranici dvou korun.
Běžný chléb stál v roce 2010 něco kolem 20,- Kč a v prosinci minulého roku to bylo již průměrně 29,82 Kč. Kolik to bude v prvním čtvrtletí roku 2022 se teprve ukáže.
Jaká reakce spotřebitelů se dá očekávat?Pečivo je základní potravinou a většina domácností ho koupit potřebuje. Jeho cena tedy ovlivňuje spotřebitelské chování jen asi 15 % zákazníků. Navíc v posledních letech neustále roste poptávka po zdravějším a kvalitnějším pečivu, za které si zákazníci rádi i připlatí. V kurzu je nyní pečivo vícezrnné, žitné, bezlepkové či od malých řemeslných pekáren. Klasický chléb a rohlíky sice stále drží prim, avšak jejich obliba klesá.
Na druhou stranu se během prvního lockdownu spousta domácností pustila do pečení vlastního pečiva a některé z nich by zdražení mohlo motivovat se k domácí přípravě chleba vrátit.
Autor: redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)
- Češi umějí pomáhat. Jarní Sbírka potravin vynesla 467 tun zboží (15.04.2024)
- Gastronomický průvodce Gault & Millau bude hledat nejlepší české restaurace (12.04.2024)
- Skupina Kofola odhaduje, že jí letos vzrostou tržby meziročně o čtvrtinu (12.04.2024)