Potravinářská komora ČR zemědělské protesty proti Green dealu podporuje
23.02.2024 | Potravinářská komora
Rozhovor Zuzany Hodkové Seznam Zprávy s prezidentkou Potravinářské komory ČR Danou Večeřovou o zemědělských protestech, problémech Green dealu, dotacích a ziscích zemědělců a potravinářů a dalších tématech.
Potravinářská komora ČR protesty, tak jak probíhají v celoevropském kontextu podporuje. Každá země sice má i své specifické problémy, ale jako červená nit se vine všemi protesty odpor ke Green dealu, snaha o omezení ohromné byrokracie a související administrativy, spousty papírování a zbytečných násobných kontrol a dovozů levnějších, ale v mnoha případech rizikových surovin ze zahraničí. Do protestů ale rozhodně v tuto chvíli nepatří žádná další politická témata a spíše negativní forma protestů, které v pondělí proběhly. Nicméně, je třeba zdůraznit, že protesty v Česku byly víceméně spořádané a pokud zemědělci protestují proti nevýhodným podmínkám pro zemědělce v celé Evropě, je to v pořádku.
Potravinářská komora ČR proto vyzývá k úpravě podmínek Green Dealu. „Aby tak ostře nedopadaly do zemědělství a aby ho prakticky nezlikvidovaly. První plán Green Dealu, který vyběhl před třemi roky, v podstatě znamenal konec zemědělství a potravinářství v Evropské unii,“ vysvětlila Dana Večeřová s tím, že věří, že se úprava dohody díky tlaku většiny zemí podaří. „Ty protesty už nejsou ojedinělé, jsou v podstatě koordinované,“ dodává Večeřová s tím, že Potravinářská komora na svých sítích podpoří čtvrteční protest Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR a Asociace soukromých zemědělců.
Další články v kategorii Potravinářství
- Lidem se vrací nákupní apetit. Jsou vybíravější a chtějí kvalitní potraviny (18.04.2025)
- Prouza: Zdražování potravin způsobují hlavně rostoucí ceny od dodavatelů (17.04.2025)
- Celosvětová spotřeba vína byla loni nejslabší za více než 60 let (17.04.2025)
- Čokoládové výrobky zdražují, ztenčují a zmenšují se. Ceny kakaa jsou rekordní (17.04.2025)
- Velikonoční pečení podraží: Víme, kolik v akci stojí máslo, vejce či mouka (17.04.2025)
- Španělsko změní stravování ve školách, požaduje více ryb a vstřícnost k veganům (17.04.2025)
- Místo vajec mohou v Americe barvit marshmallows. Firma reaguje na vaječnou krizi (16.04.2025)
- Pražané objevili kult dobrého chleba. Kde se peče nejkřupavější a proč si za něj lidé rádi připlatí? (16.04.2025)
- Mendelova univerzita v Brně má zařízení na zpracování gastroodpadu z menzy (16.04.2025)
- Pomeranče se urodily, jejich cena klesá. Obchody ale zlevňují jen zvolna (15.04.2025)