Nelegální výrobna potravin v tržnici SAPA
15.06.2024 | SVS ČR
Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) ve spolupráci s Policií ČR odhalili v tržnici SAPA nelegální výrobnu a v ní v nevyhovujících podmínkách bezmála půl tuny potravin živočišného původu. Nebezpečné potraviny budou neškodně zlikvidovány, provozovateli hrozí za vážná porušení legislativy pokuta do výše jednoho milionu korun
Veterinární inspektoři měli indicie o existenci nelegální provozovny několik týdnů. To se potvrdilo při kontrole provedené 12. června. Při kontrole zjistili, že v provozu, který není pro tuto činnost schválen a nesplňuje základní hygienické požadavky pro potravinářskou výrobu docházelo ke zpracování masa a dalších živočišných produktů. Potraviny ve výrobně nebyly chráněny proti kontaminaci, nebyl zde v dostatečné míře prováděn úklid a sanitace. Provozovatel neměl ke většině produktů doklady o jejich původu a potraviny nebyly nijak označeny.
V provozovně se v době kontroly nacházelo celkem 468 kg živočišných produktů. Jednalo se o vepřové, hovězí a drůbeží maso, vepřové vnitřnosti, krev a produkty rybolovu. Potenciálně nebezpečné potraviny inspektoři znehodnotili barvou a nařídili jejich neškodné odstranění v asanačním podniku na náklady provozovatele.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
Další články v kategorii Potravinářství
- Značku Regionální potravina má v Plzeňském kraji dalších devět výrobků (24.04.2025)
- Skupina PPF ovládla chmelařskou společnost Agro-Chmel Holding (24.04.2025)
- Perlivá vína pod značkou "bublinky" jdou na trh, zájem mezi vinaři stoupá (24.04.2025)
- Sbírka potravin s dobrou karmou: jarní kolo Sbírky potravin proběhne v sobotu 26. dubna 2025 (24.04.2025)
- Vinařství z Milotic slaví úspěch. Jeho Pálava získala ocenění v Texasu (23.04.2025)
- Pekárenská firma Minit expanduje, loni zvýšila tržby o 150 milionů (23.04.2025)
- FT: Výrobci veganských vajec chtějí těžit z dopadů ptačí chřipky v USA (23.04.2025)
- Vejce dále zdražují, cena meziměsíčně stoupla i u dalších osmi položek z 13 (22.04.2025)
- Půl talíře mění stravovací návyky Čechů: Zdraví na talíři díky zelenině a ovoci (22.04.2025)
- Výroba jehněčího v ČR klesá od roku 2019, poptávka roste o Velikonocích (21.04.2025)