Nový program AV ČR má přispět k dosažení udržitelnějšího potravinového systému
22.01.2025 | ČTK
Zajištění dostatku kvalitních potravin v době klimatické změny, zlepšení kvality půdy nebo výzkumu kontaminací se od letošního roku budou věnovat odborníci ze 16 laboratoří Akademie věd ČR (AV ČR) a 20 dalších pracovišť. Jedná se o nový pětiletý program, jehož cílem je napomoci fungování ekologicky odpovědného a ekonomicky efektivního potravinového systému. Program má přispět k vyšlechtění nových, vysoce produktivních, odolných a nutričně bohatých odrůd. AV ČR o tom dnes informovala v tiskové zprávě.
"Chtěli bychom přinášet řešení, která přispějí k dosažení udržitelnějšího potravinového systému a zároveň podpoří lokální ekonomiky, sníží plýtvání a přispějí ke zdravějšímu stravování. S ohledem na klimatickou změnu a omezené zdroje je nutné zabývat se také etickými otázkami udržitelné produkce a spotřeby potravin," uvedl koordinátor programu Ondřej Prášil z Mikrobiologického ústavu AV ČR.
Program bude například rozvíjet systémy včasné výstrahy na webových portálech, které s předstihem varují zemědělce před výkyvy počasí nebo škůdci. Bude také upřesňovat dlouhodobé scénáře i krátkodobé předpovědi dopadů změny klimatu na zemědělství. Vědci budou rovněž testovat organická hnojiva a různé půdní doplňky a jejich vliv na zdraví půd.
Podle Prášila budou týmy studovat i vliv potravin na zdraví člověka, vliv stravy na lidský mikrobiom a vznik nemocí. Věnovat se chtějí také potravinové intoleranci a hledání nových, kvalitních bezlepkových potravinářských surovin. Současné průmyslové způsoby získávání, zpracování a distribuce podle něj kontaminují potraviny celou řadou chemikálií a stávají se pro lidské zdraví rizikové. "To chceme hlouběji prostudovat,“ uvedl Prášil.
Výzkumný program Udržitelná produkce a spotřeba potravin byl zahájen 1. ledna 2025 a potrvá pět let. Svými tématy navazuje na dokončený výzkumný program Potraviny pro budoucnost. Součástí týmu je 30 vědců z devíti ústavů AV ČR. Spolupracovat budou s více než 20 univerzitními pracovišti, firmami a neziskovými organizacemi.
AV ČR je největší veřejná výzkumná instituce v Česku, která se zaměřuje na základní i aplikovaný výzkum v širokém spektru vědních oborů, od přírodních věd přes humanitní po technické disciplíny. Sdružuje 54 veřejných výzkumných pracovišť.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Německé řeznictví vyrábí bratwurst v barvách politických stran (12.02.2025)
- Málo používaný olej pomáhá seniorům. Zpomaluje stárnutí, posiluje kosti (12.02.2025)
- McDonald’s nadále bojuje o zákazníky, tržby v USA klesly nejvíc za pět let (12.02.2025)
- Energy drinky chce stát omezit i pro šestnáctileté (11.02.2025)
- Steaky, tofu i řasy. EU potřebuje proteinovou strategii, shoduje se sektor potravin (11.02.2025)
- ÚOHS: Zákon o mistrovské zkoušce je v rozporu s národním i evropským právem (11.02.2025)
- Online databáze bezlepkových potravin pomáhá lidem s celiakií (11.02.2025)
- Devatenáctý ročník soutěže CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY (CHJ) zve k účasti potravináře a zemědělce z regionu! (11.02.2025)
- Světové ceny potravin v lednu klesly, zlevnil cukr a rostlinné oleje (10.02.2025)
- České müsli v mexickém Walmartu. Kontrakt pomůže k rozšíření české továrny (10.02.2025)