Rostlinné alternativy masa rozdělují Česko: Polovina zákazníků jim fandí, pětina je konzumuje pravidelně, odhalil průzkum
14.09.2024 | WS Czech
Češi mají maso rádi, čím dál víc z nich je ale ochotných vyzkoušet také jeho rostlinné alternativy. Uvedla tak téměř polovina dotázaných v exkluzivním průzkumu* společnosti Albert, zejména ženy a mladí lidé. Více než pětina spotřebitelů pak potraviny tohoto druhu již pravidelně konzumuje. Druhá polovina spotřebitelů je vůči rostlinným alternativám stále však skeptická.
Alespoň jednou za měsíc si dopřeje tofu, seitan nebo veggie burger 22 % Čechů, zatímco vůbec nekonzumuje rostlinné alternativy masa zhruba třetina populace, přesněji 36 %. Mezi důvody, proč se někteří lidé zdráhají tyto potraviny alespoň vyzkoušet, patří i to, že pro 54 % dotázaných je důležité, aby jim jídlo „bylo dobře známé.“ Celých 24 % dotázaných dokonce deklaruje, že neradi zkouší nová jídla. Jedná se především o starší generace, zatímco ve věkové skupině 18-20 let si rostlinné alternativy masa alespoň jednou týdně dopřává 79 % respondentů.
„Výsledky průzkumu jasně ukazují, jak důležité jsou rostlinné alternativy, které chutnají podobně a nazývají se podobně jako jejich živočišné protějšky, jelikož pro určitou část spotřebitelstva může být právě neznámost a neznalost toho, jak alternativu použít, bariérou při nákupu. Studie ukazují, že narozdíl od jiných zpracovaných potravin mohou mít alternativy masa na zdraví pozitivní vliv, dalším z benefitů jejich zařazení do jídelníčku je také mnohem nižší ekologická stopa,” uvádí komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.
V mladé generaci konzumují rostlinné alternativy jak muži, tak ženy, s přibývajícím věkem dotazovaných však tvoří čím dál výraznější většinu konzumentů rostlinných alternativ masa ženy, stejně jako stoupá jejich podíl mezi vegetariány. Zároveň platí, že čím vyšší vzdělání, tím spíše dává spotřebitel přednost rostlinným alternativám před každodenní konzumací masa.
Dalším důvodem, proč spotřebitelé konzumují rostlinné alternativy, je jejich zájem o udržitelnost. 47 % dotázaných uvedlo, že je pro ně důležité, aby jídlo, které běžně jí, bylo šetrné k životnímu prostředí. „Průzkum ukázal, že se mladí a vysokoškolsky vzdělaní lidé aktivně zajímají o to, co jí, a pravidelně tak zařazují rostlinné potraviny do svého jídelníčku. V našich prodejnách mají tyto zákaznice a zákazníci široký výběr tohoto sortimentu, který oslovuje stále širší skupinu populace,” uvedl Jiří Mareček, ředitel komunikace a udržitelnosti obchodů Albert.
Mezi zákazníky řetězce Albert dlouhodobě přetrvává největší zájem o tofu v přírodní nebo uzené variantě, velké oblibě se tradičně těší také seitan nebo tempeh. Zatímco tofu lidé vnímají jako vlastní kategorii potravin, například rostlinné burgery považují za náhražku masa a očekávají tak, že se daná potravina bude masu podobat co do textury i chuti, jak uvedly zhruba tři čtvrtiny respondentů. Ostatně chuť konzumovaných potravin je pro spotřebitele stále velmi důležitá, pro 85 % všech dotázaných je stěžejní, aby jim jídlo chutnalo.
*Průzkum proběhl v červenci 2024 na vzorku 518 respondentů. Vzorek je při 95% hladině spolehlivosti dostatečný k tomu, aby reprezentoval českou populaci (Raosoft). Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Otázky v dotazníku byly inspirovány renomovanými výzkumy Food Choice Questionnaire (Steptoe et al., 1995) a Food Neophobia Scale (Pliner a Hobden, 1992).
O Albertu
● Obchody Albert působí na českém trhu více než 33 let. První obchod, supermarket v Česku pod názvem Mana 6. června 1991 v Jihlavě.
● Síť prodejen Albert má více než 330 obchodů po celé České republice, hypermarkety a supermarkety Albert najdou zákazníci v každém kraji. Ve velkých moravských městech obchodník nabízí také službu Albert online.
● Albert patří mezi největší soukromé zaměstnavatele v Česku, o zákazníky se denně stará 20 000 zaměstnanců.
● Nadační fond Albert založil řetězec Albert 1. září 2009 za účelem podpory zdravého životního stylu dětí i jejich rodičů a podpory vzdělávání, integrace a rozvoje dětí ze sociálně znevýhodněných skupin.
● Zdravé stravování podporuje Nadační fond Albert prostřednictvím vzdělávacího programu Zdravá 5, který přibližuje dětem principy zdravé výživy a zdravého životního stylu. Sociálně znevýhodněné děti fond podporuje prostřednictvím hlasování zákazníků v rámci programu Bertík pomáhá a projekty Obchůdky s Albertem a Do Alberta na praxi.
● Za dlouhodobou podporu dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí získal Albert v roce 2018 ocenění Bílá vrána.
● V roce 2022 Albert získal umístění v TOP 10 v hodnocení ESG Rating. Obhájil také certifikát TOP Odpovědná velká firma.
● Nadační fond Albert patří podle platformy Fórum dárců mezi TOP 15 firemních fondů a nadací podle objemu rozdělených příspěvků.
● V roce 2019 vláda v čele s premiérem ocenila Albert cenou Odpovědného zahraničního investora za mimořádný přínos v podpoře rozvoje regionů.
● Mottem Albert je „Stojí za to jíst lépe“. Jako odpovědný obchodní má jasně stanované cíle a konkrétní kroky, které dělá pro budoucnost, zdraví i přírodu. Mezi základní pilíře ESG strategie „Zdravě a udržitelně“ patří neplýtvání potravinami, široká nabídka prokazatelně zdravých potravin či podpora komunit.
● Albert vydal další nefinanční report o udržitelnosti za rok 2022, který přináší v přehledné formě dosavadní výsledky i konkrétní příběhy a dotýká se také závazků, které obchodník učinil pro budoucí léta. Novinkou jsou ESG přílohy s daty za jednotlivé oblasti, který se věnuje.
Více informací:
Jiří Mareček
Ředitel pro komunikaci a udržitelnost
Albert ČR
Radlická 117, 158 00 Praha 5 czpress@albert.cz
Další články v kategorii Potravinářství
- Mnichovský pivní festival Oktoberfest navštívilo 6,7 mil. lidí, méně než loni (07.10.2024)
- Sezonu burčáku výrazně ovlivnilo počasí, dřív začala a dřív skončí (07.10.2024)
- Pomazánkové máslo Čechům zatrhli, ale veganský steak Francouzům v EU prošel (07.10.2024)
- FAO: Světové ceny potravin v záři vzrostly nejvýrazněji za rok a půl (05.10.2024)
- Jídlo z nevyužitých surovin. Rohlik.cz si k narozeninám dal upcycling (04.10.2024)
- Vedoucí pálenice v Přílepech očekává dobrou sezonu, loňská byla velmi slabá (04.10.2024)
- Med roku 2024: Med od včelaře - Osvěta veřejnosti i ochutnávky medu (03.10.2024)
- V Olomouci dnes začíná podzimní výstava ovoce a zeleniny Flora (03.10.2024)
- Slovensko chystá portál na srovnávání cen zboží. Chce tak bojovat s inflací (03.10.2024)
- Zpracovateli drůbeže Raciola Uherský Brod klesly tržby, dostal se však ze ztráty (03.10.2024)