Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (596)
Legislativa (230)
Šlechtění (336)
Výběry býků (464)
Výstavy (404)
Zdraví (258)
Pozvánky (533)
Zajímavosti (343)
Ze svazu (640)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Itálie připravuje zákaz výroby a prodeje umělého masa

30.03.2023,  www.idnes.cz  

Italská vláda představila návrh zákona, který v případě přijetí povede k zákazu výroby a prodeje laboratorně získaného masa i dalších potravin. Italové si od toho slibují větší ochranu tamějších zemědělců, kteří mohou na stoupající popularitu kultivovaného masa v budoucnu doplatit a přijít tím o potřebný odběr. Návrh zákona vychází podle ministra pro zdravotnictví z principu předběžné opatrnosti. Ministr zdravotnictví Orazio Schillaci totiž na úterní tiskové konferenci uvedl, že prozatím neexistuje žádná vědecké studie, která se účinky syntetických potravin podrobně zaobírá.

"Chceme chránit zdraví našich občanů a zachovat dědictví našeho národa i jeho zemědělsko potravinářskou kulturu, která je léta postavená na středomořské stravě," uvedl italský ministr.

"Jsme hrdí na to, že jako první národ na světě tuto dekadenci zastavíme," prohlásila italská zákonodárkyně Augusta Montaruliová, která se hlásí ke stejné straně jako premiérka Giorgia Meloniová.

Umělé maso vzniká pomocí kultivace živočišných buněk. Na počátku 21. století došlo k jeho popularizaci hlavně z důvodu menší zátěže na životní prostředí. Někteří jej vnímají jako zdravější, udržitelnější a etičtější alternativu k zvířecímu masu.

Zatímco rostlinné alternativy k masu jsou po celém světě již běžně dostupné, uměle produkované maso má před sebou ještě poměrně dlouhou cestu, než se dostane na pulty supermarketů. Většina firem totiž čeká na povolení regulačních orgánů a z pohledu celého světa zatím jen Singapur povolil prodej kultivovaného kuřecího masa. Ve Spojených státech amerických částečně překonaly regulační překážky první dvě firmy.

"Tento krok staví Itálii do rozporu se zbytkem Evropy. Ostatní vlády se totiž na výhody kultivovaného masa snaží naopak zaměřovat," uvedla pro agenturu Bloomberg Alice Ravescroftová z organizace Food Institute Europe, která působí právě v odvětví alternativních bílkovin s tím, že Nizozemsko, Španělsko nebo Velká Británie se naopak toto odvětví rozhodli v posledních letech finančně podporovat.

Případné porušení pravidel takto znějícího italského zákona o zákazu prodeje a výroby kultivovaného masa by mohlo vést k udělení pokuty až ve výši 60 tisíc euro, což je v přepočtu zhruba 1,5 milionu korun. Takové podniky by mohly být v krajním případě ze strany veřejné moci i uzavřeny a mohly by ztratit právo na získání veřejné podpory, a to až na tři roky.

Vláda v Římě se dlouhodobě snaží chránit místní výrobce před technologickými inovacemi a přejmenovala tamější ministerstvo zemědělství na „ministerstvo pro zemědělství a potravinovou suverenitu“. Tamní zemědělská lobby nový poslanecký návrh ocenila a dodala, že ochrana je vzhledem k očekávaným útokům ze strany nadnárodních společností nutná.

Zdroj: www.idnes.cz

*******************************************************************************

Související články:

Kultivované maso se velkém bude jíst až za několik let
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz