ČSÚ: V novém roce nejvíce zdražila mouka, oproti prosinci o 11,42 procenta

Po novém roce nejvíce zdražila mouka - v obchodech tento měsíc stojí 18,44 koruny za kilogram, což oproti prosinci představuje nárůst o 11,42 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Celkem meziměsíčně zdražilo devět ze 13 sledovaných položek, pět z nich ale o méně než jedno procento.

Údaje, které ČSÚ zjišťuje jednorázově v terénu, nevstupují do výpočtu měsíčních spotřebitelských cen.

Na možné zdražování mouky v tomto roce už dříve upozornil Svaz průmyslových mlýnů ČR. Loňská úroda podle něj nebyla příliš kvalitní, růst cen brzdily zejména nahromaděné zásoby z předchozích let. Svaz ale poukázal také na to, že osevní plochy obilovin v Česku i jinde v Evropě klesají a poptávka po pšenici proti tomu roste.

Avšak přestože kilogram hladké mouky ve srovnání s prosincem zdražil o 11,42 procenta, stále je podle ČSÚ o 9,61 procenta levnější než loni v lednu. S meziměsíčním nárůstem cen mouky zřejmě souvisí i mírné zdražení chleba a dalšího pečiva - cena kilogramového kmínového chleba se v lednu oproti prosinci zvýšila o 0,16 procenta na 38,39 koruny a cena kilogramu bílého pečiva o 0,04 procenta na 67,94 koruny.

Stejně jako v prosinci ani v lednu nedošlo k dalšímu výraznému meziměsíčnímu zdražení másla a vajec. Přesto jsou ale tyto položky téměř o dvě pětiny dražší než loni stejnou dobou. Běžná kostka másla o 250 gramech tento měsíc stojí asi 71,70 koruny, deset vajec pak 63,99 koruny, vyplývá z údajů ČSÚ. V druhé polovině loňského roku máslo i vejce meziměsíčně zdražovaly o desítky procent.

Ceny zemědělských výrobců loni meziročně klesly v průměru o 5,9 procenta, informoval už dříve ČSÚ. Ceny rostlinných výrobků byly nižší o 9,1 procenta a ceny živočišných o 1,5 procenta. Ceny obilovin klesly o 18,6 procenta, brambor o 5,8 procenta, olejnin o 4,1 procenta a zeleniny o 1,9 procenta. Naopak ovoce zdražilo o 28,7 procenta. "V okruhu živočišných výrobků byly nižší ceny vajec o 13,2 procenta, drůbeže o 6,3 procenta a prasat o 3,6 procenta, vyšší byly ceny skotu o 6,6 procenta a mléka o 0,2 procenta," uvedli tehdy statistici.

Potraviny byly se začátkem minulého roku přeřazeny do nižší sazby daně z přidané hodnoty (DPH) 12 procent. Naopak do základní sazby DPH 21 procent se přesunula většina nápojů.

Vývoj cen potravin (v Kč):

PoložkaLeden 2024Prosinec 2024Leden 2025Leden 2025/Leden 2024Leden 2025/Prosinec 2024
Vepřová pečeně (1 kg)174,14176,09181,724,35 %3,2 %
Mléko polotučné pasterované (1 l)24,0925,7926,138,47 %1, 32 %
Eidamská cihla (1 kg)183,57209,73200,319,12 %-4,49 %
Jogurt bílý netučný (150 g)11,5611,3011,822,25 %

4,6 %

Vejce slepičí čerstvá (10 ks)46,5863,9563,9937,38 %0,06 %
Máslo (1 kg)208,02286,54286,6837,81 %0,05 %
Pšeničná mouka hladká (1 kg)20,4016,5518,44-9,61 %11,42 %
Chléb konzumní kmínový (1 kg)38,7438,3338,390,9 %0,16 %
Pečivo pšeničné bílé (1 kg)67,6467,9767,940,44 %0,04 %
Cukr krystalový (1 kg)29,9020,6420,77-30,54 %0,63 %
Pivo výčepní, světlé, lahvové (0,5 l)14,6014,9414,730,89 %-1,41 %
Konzumní brambory (1 kg)27,7023,9823,02-16,9 %-4 %
Jablka konzumní (1 kg)37,1540,7040,268,37 %-1,08 %

zdroj: ČSÚ

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info