Potravinářská inspekce zjistila další produkt s obsahem muscimolu – halucinogenu z muchomůrky červené
01.11.2024 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu další produkt, který obsahuje látku muscimol – neurotoxin (silný tlumič centrálního nervového systému) a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené.
Jedná se o produkt Space Mushies, balení o obsahu 10 kusů želatinových bonbonů, bez označení šarže / data použitelnosti (DP) / data minimální trvanlivosti (DMT). Vzorek byl odebrán kontrolním nákupem z webových stránek https://www.nejlepsikratom.cz, jejichž provozovatelem je JITKA ZÁVODNÁ, 273 63 Bratronice 234. Laboratorní rozbor v produktu potvrdil obsah muscimolu v množství 757 miligramů na kilogram (mg/kg).
Vzhledem k zjištěnému množství muscimolu byl produkt vyhodnocen jako škodlivý pro zdraví podle čl. 14 odst. 2 písm. a) Nařízení (ES) č. 178/2002.
S kontrolovanou osobou zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.
Produkt odebrali inspektoři SZPI na trhu v rámci kontrolní akce zaměřené na potraviny uvádějící obsah látky muscimol a potraviny, u kterých lze důvodně předpokládat, že muscimol obsahují, přestože není přímo uveden na obalu nebo v popisu např. při internetovém prodeji. V rámci této kontrolní akce SZPI už dříve zjistila tři nevyhovující produkty s obsahem muscimolu.
Důvodem realizace kontrolní akce je skutečnost, že roste počet subjektů nabízejících výrobky s muscimolem nebo s výtažky z muchomůrky červené.
Tyto produkty jsou často nabízeny jako nepotravinářské zboží – např. upomínkové nebo sběratelské předměty. Z jejich charakteru a prezentace je však zřejmé, že jde o potraviny určené k lidské konzumaci a takto k nim i inspektoři SZPI přistupují.
Zpracoval: Bc. Marek Bartík, referent mediální komunikace
Další články v kategorii Potravinářství
- Jihomoravští zastupitelé navrhují změnu daně z příjmů, týká se to vína jako daru (24.06.2025)
- Skandinávská gastronomie zažívá boom, Michelin ocenil téměř sto podniků (23.06.2025)
- Rostoucí ceny kakaa těší pašeráky. Největší afričtí producenti s nimi vedou boj (23.06.2025)
- Pivovar Budějovický Budvar loni zvýšil zisk o 17,6 procenta na 466 milionů korun (23.06.2025)
- Od porcelánu po sendviče. Jak vypadá menu v evropských vlacích (21.06.2025)
- Pekaři upekli chléb republiky pro národní pouť (20.06.2025)
- Samosběr jahod: Ušetřit lze až desítky korun, farmy v ČR otevírají i o víkendech (20.06.2025)
- Prouza: Pro rozvoj českých biopotravin je nutné vytvořit novou jednotnou značku (20.06.2025)
- ČSÚ: Oproti květnu lidé tento měsíc pořídí dráž brambory, pečeni nebo máslo (18.06.2025)
- Devět druhů zeleniny a babiččin recept. Žena vyrábí koření pro zdravé stravování (18.06.2025)