Francouzské sýry obsahovaly zdravotně závadné bakterie yersinie
03.12.2024 | SVS ČR
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje dvě varianty sýru Mont d´Or od francouzského výrobce Fruitière des Jarrons kvůli obsahu bakterie způsobující průjmové onemocnění yersiniózu. Většinu z celkem 36 kusů balení se podařilo z prodeje stáhnout, sedm kusů se však prodalo ve dvou pražských prodejnách společnosti Fransýr. Spotřebitelé, kteří mají sýr doma, by jej neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.
O přítomnosti sýrů s obsahem bakterie Yersinia enterocolitica se SVS dozvěděla od francouzských dozorových orgánů prostřednictvím systému rychlého varování RASFF, kterým se členské státy EU informují o přítomnosti problematických potravin na trhu. Ve Francii mělo mít podle obdržené informace zdravotní problémy po konzumaci sýra uvedené značky více než 50 osob.
Českým příjemcem dvou šarží sýra, které mají obě datum spotřeby 9. prosince 2024, byla pražská firma Fransýr, s.r.o. Na základě včasných informací od výrobce stihla stáhnout většinu výrobku z prodeje. Sedm kusů sýra (6x360 g a 1x550 g) však ještě před obdržením varování prodala konečným spotřebitelům ve svých dvou prodejnách, které se nacházejí na ulicích Milady Horákové a Vodičkově.
Identifikace výrobku:
Název: Mont d´Or Mini, Mont d´Or Moyen, Fruitière des Jarrons
Datum spotřeby: Mont d´Or Mini – 9.12.2024
Mont d´Or Moyen – 9.12.2024
Množství: Mont d´Or Mini – 30 ks
Mont d´Or Moyen – 6 ks
Datum dodání: 30.10.2024
Dodavatel do ČR: Fromagerie Seignemartin, 350 Rue de la Gelinotte, 01130 Nantua, Francie
Příjemce v ČR: Fransýr s.r.o., Havanská 523/7, 170 00 Praha 7
Yersinia enterocolitica je bakterie, která se do organismu dostává s kontaminovaným jídlem nebo vodou. Příznaky yersiniózy se nejčastěji vyvíjejí 2-7 dní po konzumaci a patří mezi ně horečka, křeče v břiše, vodnatý nebo krvavý průjem, bolesti hlavy a zvracení. Yersinióza obvykle sama odezní, avšak příznaky mohou v některých případech přetrvávat až tři týdny. Náchylnější k infekci jsou malé děti, starší lidé či a jedinci s oslabenou imunitou. Lidé, kteří konzumovali tyto produkty a u nichž takové příznaky objevily, by měli kontaktovat svého lékařem. Pokud se do 14 dnů po konzumaci dotčených produktů neobjeví žádné příznaky, není třeba se obávat a lékař nemusí být kontaktován.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí Státní veterinární správy
Další články v kategorii Potravinářství
- Spojené státy bojují s vaječnou krizí. Tucet vajec vyjde zákazníky na stovku (20.01.2025)
- Společnosti Kaufland a Lidl podporují zálohování a budou na něj připraveny. Potvrdily to i výsledky pilotního projektu zpětného odběru nápojových PET lahví a plechovek (20.01.2025)
- Výrobce pražených oříšků Alika navýší kapacitu díky automatizaci a robotizaci (17.01.2025)
- Úřad v USA se chystá zakázat červené barvivo E 127, způsobuje rakovinu u myší (17.01.2025)
- Plzeňské pivo je stále stejné jako v roce 1897, říká sládek Václav Berka (17.01.2025)
- Po tuzemském rumu mají zmizet i kapustové karbanátky a houbové řízky (17.01.2025)
- Budvar loni uvařil rekordních 1,9 milionu hl piva, meziročně o 3,3 % víc (17.01.2025)
- Pěstitelé budou muset elektronicky evidovat použití přípravků na ochranu rostlin (17.01.2025)
- Ochranu původu výrobků bude nově řešit pouze EU, rozhodla vláda (16.01.2025)
- Znáte Sudžuch? Manžele dělají arménskou pochoutku a spojují tradici s inovací (15.01.2025)